Kértétek, hát megcsináltam kétféle változatát is. Készült egy zsírosabb változat, ami jobban hasonlít az eredeti, hagyományos rétesre. A külseje ropogós, a belseje pedig finom, puha. A második változat pedig egy zsiradékmentes variáció, így mindenki tud a diétájának megfelelő receptet választani. Itt a tölteléknél is igyekeztem csökkenteni a zsírtartalmat, pici kókuszkrém került csak bele, de a két rétes tölteléket kedvetekre variálhatjátok.
Házi túrós rétes:
Hozzávalók:
A tésztához:
- 240 g Bake-Free nokedli lisztkeverék
- 5 g Himalája só
- 100 g növényi margarin
- 150 g hideg víz
A szóráshoz és a kenéshez:
- 85 g Bake-Free nokedli lisztkeverék
- 20 g kókuszolaj
A töltelékhez:
- 100 g Eden Premium hántolt köles
- 50 g négyszeres édesítő
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 100 g kókuszkrém
- 200 g víz
- 1 evőkanál vanília aroma
Elkészítés:
Töltelék:
Mossuk át alaposan forró víz alatt a kölest. Keverjük össze az összes hozzávalót és fedő alatt lassú tűzön főzzük puhára 15-20 perc alatt. Ha hígabb „túrót” szeretnénk, vegyük le a fedőt, ha sűrűbbet, akkor fedő alatt hagyjuk állni további 10 percig.
Tészta:
Keverjük össze a lisztet, a sót és a kockára vágott margarint. Flopakba csomagolva pihentessük fél óráig hűtőben, majd alaposan dolgozzuk össze a hideg vízzel. Nem kell megijedni, elég ragacsos tészta lesz. Alaposan meglisztezett felületen nyújtsuk ki hajszál vékonyra, úgy hogy közben is folyamatosan lisztezzük a tésztát (nekem 60x60 cm lett). Kenjük meg vékonyan folyékony kókuszolajjal és hajtsuk, vagy vágjuk 4 fele és rétegezzük egymásra. Nem baj, ha szakad, sőt. Ismét nyújtsuk ki vékonyra (ennél a fázisnál is meg lehet kenni kókuszolajjal, de én már nem tettem). Hajtsuk félbe és halmozzuk tá a kihűlt túrót, majd tekerjük fel és kenjük le kókuszolajjal a tetejét. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsin előmelegített 200 fokos sütőben süssük 40 percig alsó-felső sütéssel, majd további 5 percig légkeveréssel szintén 200 fokon. Amint kihűlt vágjuk 11 darab egyforma szeletre.
1 szelet házi túrós rétes átlagos tápértéke:
222 kcal, 10,5 g zsír, 33,5 g zsénhidrát amelyből poliolok 4,5 g, 2,4 g rost, 3,8 g fehérje
1 szelet házi túrós rétes átlagos felszívódó szénhidráttartalma: 29 g
A tápértékek az adott alapanyagból, a receptben leírt mennyiségű hozzávalókból lettek kiszámolva. Mivel minden alapanyagnak eltérő lehet a pontos tápértéke, ezért az általunk közzétett adatok tájékoztató jellegűek.
Zsírmentes tésztájú házi túrós rétes:
Hozzávalók:
A tésztához:
- 250 g Bake-Free nokedli lisztkeverék
- 5 g Himalája só
- 210 g víz
A nyújtáshoz és a kenéshez:
- 18 g Bake-Free nokedli lisztkeverék
- 60 g baracklekvár
A töltelékhez:
- 100 g Eden Premium hántolt köles
- 50 g négyszeres édesítő
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 35 g kókuszkrém
- 265 g víz
- 1 evőkanál vanília aroma
Elkészítés:
Töltelék:
Mossuk át alaposan forró víz alatt a kölest. Keverjük össze az összes hozzávalót és fedő alatt lassú tűzön főzzük puhára 15-20 perc alatt. Ha hígabb „túrót” szeretnénk, vegyük le a fedőt, ha sűrűbbet, akkor fedő alatt hagyjuk állni további 10 percig.
Tészta:
Keverjük össze a tészta hozzávalóit és gyúrjuk össze a tésztát alaposan. Lisztezett felületen nyújtsuk nagyon vékonyra (nekem 47x47 cm lett). Kenjük le pici vízzel hígított baracklekvárral és halmozzuk rá a kihűlt tölteléket. Tekerjük fel és a maradék vizes lekvárral kenjük le a tetejét. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsin 200 fokra előmelegített sütőben süssük 40 perc alatt alsó-felső sütéssel, további 5 percig 200 fokon légkeveréssel. Nekem 42x7,5 cm-es rétesem lett. Várjuk meg, míg kihűl és vágjuk 10 darab egyforma szeletre.
1 szelet zsírmentes tésztájú túrós rétes átlagos tápértéke:
146 kcal, 1,8 g zsír, 34,4 g szénhidrát amelyből poliolok 6,3 g, 2,4 g rost, 3,6 g fehérje
1 szelet zsírmentes tésztájú túrós rétes átlagos felszívódó szénhidráttartalma: 28,1 g
A tápértékek az adott alapanyagból, a receptben leírt mennyiségű hozzávalókból lettek kiszámolva. Mivel minden alapanyagnak eltérő lehet a pontos tápértéke, ezért az általunk közzétett adatok tájékoztató jellegűek.
Jó étvágyat kívánok!