Kegyetlen jó finomság a vargabéles, romba dönt és elsodor. Legalább is velem ez történt. Elvesztem. Elvesztem, mert nem tudtam ellenállni a csábos vonzerejének, elvesztem, mert képtelen voltam megállni az első falatnál, egyre csak többet és többet akartam belőle. Akartam páratlan illatát, mámorító ízét, akartam mindenét. És most vége. Akkor és ott nem ehettem belőle többet, de nem adtam fel, izgatottan vártam a következő boldog találkozást, s újra átéltem a csodás pillanatokat. És ismét vége lett. Így kezdődött a vargabéles függőségem, mely azóta is töretlenül tartja magát.
Nyugi, a mazsolákat nem ettem meg és Neked sem javaslom, ha cukorbetegséggel, vagy inzulinrezisztenciával élsz, egyszerűen csak hagyd ki, hiszen nélküle is garantáltan imádni fogod.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 120 g Bake-Free nokedli lisztkeverék + 20 g a nyújtáshoz
- 2 g Eden Premium fekete só
- 50 g növényi margarin
- 75 g hideg víz
- 1 g kókuszolaj a forma kikenéséhez
A töltelékhez:
- 1 csomag Eden Premium köles cérnametélt (200 g)
- 100 g Eden Premium hántolt köles
- 300 g cukormentes növényi ital (mandula)
- 60 g négyszeres édesítő
- 40 g mazsola (kihagyható)
- 50 g zsíros, sűrű kókusztej (Aldis konzerves)
- fél citrom leve és héja
- 1 evőkanál vanília aroma
A kenéshez:
- 20 g cukor és édesítőszer mentes szilvalekvár langyos vízzel elkeverve
Elkészítés:
A tésztához keverjük össze a lisztet, a sót (cserélhető sima sóra, de a fekete só a tojás aromáját kölcsönzi a tésztának) és a kockára vágott margarint, majd alaposan dolgozzuk össze a hideg vízzel. Folpackba csomagolva pihentessük fél óráig hűtőben. Nem kell megijedni, elég ragacsos tészta lesz. A kölest öblítsük át alaposan forró folyóvíz alatt, majd keverjük össze a növényi itallal (én mandulát használtam, de cserélhető másra, vagy vízzel helyettesíthető) és az eritviával, vanília aromával. Résnyire nyitott fedő alatt alacsony fokozaton főzzük készre körülbelül 15 perc alatt. Keverjük hozzá a mazsolát is és fedjük le teljesen 10 percig. Addig főzzük meg a tésztát, majd alaposan öblítsük át folyó víz alatt. Keverjük össze a kölessel, a kókusztejjel (nekem ez szilárd, sűrű, krémszerű), a citromhéjjal és lével. A tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki nagyon vékonyra és vágjuk 4 darab egyforma kocára, a sütőformánk alapján (nekem 24x24 cm). Tegyük az egyiket a vékonyan olajozott formába, kenjük meg vizes szilvalekvárral (lehet másmilyen lekvár is), tegyünk rá egy másik lapot, erre jön a köleses tészta, majd még egy lap, vizes szilvalekvár, utolsó lap, vizes szilvalekvár. Nem baj, ha egyenetlenek a lapok, nem kell mértani pontossággal csinálni, annál rusztikusabb és élethűbb, minél gyűröttebbek. Előmelegített 180 fokos sütőben süssük készre 30 perc alatt alsó-felső sütéssel. Szórjuk meg porrá őrölt eritrittel és vágjuk 9 darab egyforma szeletre.
238 kcal, 6,4 g zsír, 45 g szénhidrát amelyből poliolok 6,7 g, 3,3 g rost, 5,3 g fehérje