Ezúttal vagdaltat készítettem vegán változatban. Kötelező eledel a növényi étrendben, főleg ünnepek alkalmával, hisz oly csodás ízélmény érhető el és annyi féle variációban készülhet, itt is a csillagos ég a határ. Nem egyszerű úgy összehozni, ezt a finomságot, hogy lágy, de szeletlehető legyen, ne legyen száraz, liszt ízű, de túl nedves sem, ne essen szét, de tömör se legyen, szóval nem egy kezdő fogás, ellenben, ha pontosan követed a receptemet, elsőre is tökéletesre sikerülhet. Nincs hús íze, nem is hasonlít rá, meg sem közelíti, viszont isteni, páratlan zamata van. Ebbe a változatba minden őszi téli alapanyagot belecsempésztem, amit csak tudtam, ettől lett olyan különleges, ünnepi.
Hozzávalók 6 adaghoz:
A vagdalthoz:
- 100 g Eden Premium feketebab (szárazon mérve)
- 1 evőkanál kókuszolaj (8 g)
- 1 fej vöröshagyma (tisztítva 121 g)
- 4 gerezd fokhagyma (tisztítva 19 g)
- 100 g aszalt vörösáfnya (kihagyható, cserélhető)
- 370 g nyers sütőtök
- 150 g Bake-Free magyaros fasírtkeverék köleses
- 150 g paradicsomszósz
- 20 g cukormentes dijoni mustár (csípős)
- 20 g cukor és édesítőszermentes szilvalekvár
- 4 darab cukormentes csemege uborka (150 g)
- Himalája só, tarkabors ízlés szerint
A fasírt tetejére:
- 50 g paradicsomszósz
- 30 g cukor-, és édesítőszermentes szilvalekvár
A körethez:
- 1 darab kisebb lilakáposzta (480 g)
- 100 g dió
- 20 g kókuszvirág cukor
- Himalája só, tarkabors, fokhagyma granulátum, citromlé ízlés szerint
Elkészítés:
A vagdalthoz főzzük meg az előző éjszakára beáztatott feketebabot (vagy vegyük ki a mélyhűtőből). Késes aprítóban dolgozzuk apróra a sütőtökkel együtt. A csemegeuborkát is vágjuk apróra. A hagymákat pirítsuk meg kókuszolajon és tegyük hozzájuk a szilvalekvárt a mustárral, pici vízzel és főzzünk belőle egy sűrűbb mártás szerűséget. Amikor kihűlt keverjük össze az összes hozzávalóval és simítsuk szilikonos sütőpapírral bélelt formába (31x12 cm). Kenjük rá a tetejére a paradicsomszósszal összekevert szilvalekvárt és előmelegített 200 fokos sütőben süssük készre 45-50 perc alatt alsó-felső sütéssel. Szeleteljük 18 darab egyforma szeletre. A körethez karamellizáljuk meg a cukrot (kihagyható lépés) és pirítsuk össze az apróra vágott káposztával. Csorgassuk meg citromlével és fűszerezzük ízlés szerint. Tálaláskor szórjuk meg aprított dióval.
439 kcal, 12,5 g zsír, 60 g szénhidrát, 13,6 g rost, 14,7 g fehérje