A névből gondolom már rájöttetek, hogy ezek sós palacsinták és nem is akármilyenek, hiszen hüvelyes lisztből készültek. Azoknak, akik nem ehetnek kölest, vagy hajdinát és zabot sem, kitűnő választás lehet és tényleg pofon egyszerű elkészíteni. A hüvelyesek bevitelének, a tészták mellet ez az egyik legegyszerűbb módja. Természetesen ez is máshogyan viselkedik, mint a búzalisztes tojásos palacsinták, de ha egyszer ráéreztek, nem fogjátok tudni abbahagyni. Az én „titkos” hozzávalóm, ami tényleg megkoronázza az a fokhagymagranulátum mennyisége. Tényleg ne sajnáljátok belőle, brutálisan feldobja. Na jó, azért nélküle is finom, tehát aki nem ehet fokhagymát annak is ízleni fognak a palacsinták. Ami a legszuperebb, hogy tekerhetőek is. Most alapreceptet hoztam, de nyugodtan kísérletezhettek, mehet bele picivel több víz is, ha vékonyabbra szeretnétek, de első sütésre érdemes ezzel a recepttel kezdeni, hogy összeszokjatok.
Hozzávalók:
A zöldborsóshoz (4 darab):
- 100 g Eden Premium zöldborsó liszt
- 180 g víz
- Eden Premium Himalája só, Eden Premium fekete só ízlés szerint
- fokhagyma granulátum, frissen őrölt színesbors ízlés szerint
- 1 evőkanál kókuszolaj a sütéshez (8 g)
A vöröslencséshez (4 darab):
- 100 g Eden Premium vöröslencse liszt
- 160 g víz
- Himalája só, Eden Premium fekete só ízlés szerint
- fokhagyma granulátum, frissen őrölt színesbors ízlés szerint
- 1 evőkanál kókuszolaj (8 g)
Az avokádós töltelékhez (4 adag):
- fél darab avokádó (tisztítva, mag nélkül 60 g)
- fél szál újhagyma (tisztítva 15 g)
- fél darab kisebb cukkíni (130 g)
- 1 gerezd fokhagyma (tisztítva 3,4 g)
- friss petrezselyem levél
- friss bazsalikom levél
- pár csepp citromlé
- Himalája só, frissen őrölt színes bors
A kápiás tölteléhez (4 adag):
- 4 darab kisebb kápia paprika (310 g mag nélkül)
- kis darab lilahagyma (23 g)
- 1 szál újhagyma (tisztítva 29 g)
- Himalája só, frissen őrölt színes bors ízlés szerint
- pár csepp citromlé
Elkészítés:
A palacsintákhoz keverjük külön-külön össze a hozzávalókat és vékonyan olajozott serpenyőben, közepes fokozaton süssünk belőlük 4-4 darab palacsintát. A tésztát kanállal egyengessük vékonyra és széles lapáttal fordítsuk meg. Kisebbek lesznek, mint a palacsintasütő átmérője. Gyorsan megsülnek, figyeljünk rájuk.
Az avokádós töltelékhez csak dolgozzuk a még darabos, de már egy picit krémes állagra késes aprítóban a hozzávalókat. Aki nem bírja nyersen a cukkínit, enyhén megpárolhatja felhasználás előtt.
A kápiás töltelékhez süssünk meg (sötét foltosra) 3 darab kápia paprikát sütőben, majd fedjük le pár percre és húzzuk le a héját (én kimagozva tettem be, hogy pontos tápértéket tudjak rá számolni) és távolítsuk el a magokat. Késes aprítóban dolgozzuk össze a többi hozzávalóval (maradjuk picit darabos).
Töltsük kedvünkre a töltelékeket a palacsintákba, vagy rétegezzük egymásra. Én a kápiásat a zöldborsós palacsintákhoz, az avokádósat a vöröslencse palacsintákhoz használtam fel.