Ezek a pizzák egy fantasztikusan egészséges, fehérjében-, rostban gazdag ételek. Kiváló választás lehet az egészségtudatos konyhában is, nem csak a mentes-vegánban. Szokatlan lehet a tészta, nagyon eltér a hagyományos búzalisztes, de még a gluténmentes változatoktól is mert vékony, tömör és hajlékony, viszont nagyon egyszerű az elkészítése. Ez egy késsel villával evős változat. Maga a tészta a teljes értékű növényi étrendbe (TÉNÉ) is beilleszthető. Én most egyféle variációt készítettem kétféle lisztből, de továbbfejleszthető (viszont így is isteni finom). Fűszerezhetitek kedvetekre, csinálhattok nagyobbat és (picit) vastagabbat is. Biztos, ami biztos alaposan megszórtam feketebabbal, hogy még véletlen se szűkölködjön fehérjében. Az eddigi pizza receptjeim közül, kalóriaértékre bontva ennek a legmagasabb a fehérjetartalma. Nem csak fehérjeforrás, de fehérjében gazdag is. Nos, akkor lássuk a medvét.
Hozzávalók 2 darabhoz:
A zöldborsós tésztához:
- 50 g Eden Premium zöldborsó liszt
- 50 g víz
- Himalája só, fokhagyma granulátum ízlés szerint
A vöröslencsés tésztához:
- 50 g Eden Premium vöröslencse liszt
- 50 g víz
- Himalája só, fokhagyma granulátum ízlés szerint
A feltéthez (2 darab pizzához):
- 4 evőkanál paradiicsomszósz (65 g)
- 100 g főtt Eden Premium feketebab (nyersen 50 g)
- 2 db csiperkegomba (tisztítva 76 g)
- pár csepp citromlé
- fél szál újhagyma (15 g)
- lilahagyma (40 g)
- fél darab hegyes erőspaprika (12 g)
- fél darab tévépaprika (mag nélkül 40 g)
- 50 g olívabogyó
- Himalája só
Elkészítés:
A pizzatésztához keverjük össze a hozzávalókat és nedves kanállal terítsük szét egy sütőpapírral bélelt tepsin (nekem 19 cm átmérőjűek lettek). Előmelegített 180 fokos sütőben süssük elő 10 perc alatt alsó-felső sütéssel. A feltéthez vágjuk szeletekre a gombát és tegyük forrásban lévő citromos vízbe 1-2 percre, majd öblítsük át hideg folyóvízzel. Ezt a lépést ki is hagyhatjuk, de kevés időt tölt a sütőben a pizza, így puhább lesz a gomba. Ahogy kivettük a tésztát óvatosan válasszuk el a sütőpapírtól egy széles kés segítségével, majd kenjük meg vékonyan paradicsomszósszal és pakoljuk rá a feltéteket és szórjuk meg pici sóval. Tegyük vissza a sütőbe 5 percre 230 fokon alsó-felső sütéssel.