A hüvelyeseket senkinek nem kell bemutatni, hiszen mindenki találkozott már borsóval, babbal, lencsével vagy csicseriborsóval valamilyen formában. De azt is tudtátok, hogy mennyi jótékony hatással rendelkeznek ezek? Igen ám, ezért is döntöttünk úgy, hogy összeszedjük nektek ezeket egy csokorba, hogy miért is érdemes beépíteni a mindennapokba. Kevés olyan növényt találunk a repertoárban, ami képes felvenni a versenyt a hüvelyesekkel. Na de akkor nem is szaporítanánk tovább a szót és lássuk, milyen szuper tulajdonságokkal rendelkeznek.
A hüvelyesek komplex szénhidrátok
Az első és talán az egyik legfontosabb érv mellettük, hogy lassan emészthető, komplex szénhidrátokat tartalmaznak, valamint a rosttartalmuk is kiemelkedő. Emellett alacsony glikémiás index-szel rendelkeznek. Az alacsony glikémiás indexnek köszönhetően a szervezet számára hosszútávon biztosíthatnak energiát és nem emelik meg nagymértékben a vércukorszintet.*
Magas a fehérje és a rosttartalma
A hüvelyesekről jó, ha tudod, hogy kivételes fehérjeforrások lehetnek a mindennapokban. A szervezet számára ugyanis a fehérje is fontos szerepet játszik abban, hogy az megfelelően működjön. A növényi étrendet követők számára kifejezetten fontos, hogy a megfelelő mennyiségű fehérjét vigyék be a szervezetükbe. Azok számára, akik valamilyen okból kifolyólag kerülik a húst, a hüvelyesek mellett magvakat, zöldségeket, és gabonaféléket is érdemes egyidejűleg fogyasztani.*
A fehérjetartalom mellett rostokban is igen gazdagok a hüvelyes növények. Ennek köszönhetően lassú felszívódású szénhidrátnak számítanak.*
Mindemellett pedig bővelkednek B-vitaminban, vasban, rézben, magnéziumban, mangánban, cinkben, foszforban is.*
Gluténmentesek
A hüvelyesből készült lisztek és tészták természetükből eredendően gluténmentesek. Easy Pasta tésztáink éppen ezért készülnek ezen alapanyagokból, ráadásul így könnyedén beilleszthetőek a legtöbb diétába.
Ha még nem próbáltad az Easy Pasta termékcsalád valamelyik tésztáját, itt a remek lehetőség. Irány a webshop, ahonnan megrendelheted őket.
+1. Nagyon finomak és változatosak
A világ számos pontján készítik és fogyasztják a hüvelyeseket valamilyen formában. A hüvelyesek családjába tartoznak a bab-, borsó-, és lencsefélék is. Ma már igazán sokféleképpen el lehet készíteni őket pl. krémleves, főzelékek, krémek, mártogatósok vagy egytálételek formájában. Így könnyedén csempészhetjük bele a mindennapi étkezésekbe a hüvelyeseket.
Van néhány receptötletünk is, miket készíthetnél a hüvelyesekből. Ha pedig további recepteket keresel, számtalant találhatsz a blogunkon.
Borsófőzelék batátás fasírttal
Chilis bab
Csicseriborsó krémleves
*A felhasznált szakirodalom megtalálható a Tudástár menüpont alatt.