Nem is én lennék, ha ezt az ételt nem én követtem volna el. Most az lett a csavar a történetben, hogy kivételesen ez nem az én receptem, hanem galád módon másoltam. Mentségemre szolgáljon, hogy a szándékom tisztességes volt. Mivel egy igazán autentikus, eredeti recepttel szerettem volna bemutatni Nektek, hogy mennyire szuper a mi kis granulátumunk, így muszáj voltam egy nagy durranással nyitni. Kitől is lophattam volna, ha nem egy igazi, ízig-vérig olasz fiatalembertől Gianni Annoni-tól, aki ráadásul köztudottan profin bánik a fakanállal, s most ez fogja garantálni (legalábbis remélem) a mostani bolognaim sikerét. És mivel házi tésztával az igazi, hát nem tudtam ellenállni a kísértésnek és annak ellenére, hogy köles spagettivel is elkészíthettem volna, én bizony nekiálltam gyúrni és megállapítottam, hogy nem tart sokkal tovább, viszont tökéletesen megadja a házi tészta által nyújtott élményt. Fogadjátok szeretettel az eredeti olasz recept alapján készült mentes bolognait házi tésztával.
Hozzávalók 4 adaghoz:
A raguhoz:
- 50 g Eden Premium borsófehérje granulátum darált hús helyett
- 1 evőkanál Eden Premium sómentes ételízesítő (4,5 g)
- 200 g meleg/forró víz
- 1 üveg paradicsomszósz (350 g)
- 1 kisebb répa (tisztítva 53 g)
- 1 szál szárzeller (50 g)
- 1 kisebb padlizsán (hámozva 160 g) szalonna helyett
- 1 fej vöröshagyma (tisztítva 70 g)
- 2 gerezd fokhagyma (tisztítva 8 g)
- 1 evőkanál kókuszolaj (8 g)
- 30 g kókuszjoghurt
- 30 g sűrű, zsíros kókusztej (konzerves Aldis) tejszín helyett
- Himalája só, feketebors, füst aroma ízlés szerint
- 1-2 dl víz, vagy száraz vörösbor (én vizet használtam)
A tésztához:
- 200 g Bake-Free nokedli lisztkeverék
- 155 g víz
- 6 g Himalája só
Elkészítés:
Keverjük össze a sómentes ételízesítőt pici sóval és a forró vízzel, majd öntsük a granulátumra és fedjük le 5 percre. Az apróra vágott hagymát és a préselt fokhagymát pirítsuk meg kókuszolajon, majd tegyük hozzá a reszelt répát (én nagylyukún reszeltem) és az apróra vágott padlizsánt és szárzellert is. Lassú tűzön pároljuk össze őket, majd öntsük fel paradicsomszósszal, vízzel (vagy vörösborral), fűszerezzük, keverjük hozzá a kókuszjoghurtot és a kókusztejet is. Fedő alatt rotyogtassuk tovább egy ideig, majd utolsó lépésként keverjük hozzá a granulátumot is és melegítsük össze, nem kell tovább főzni. A tésztához keverjük össze a hozzávalókat és hagyjuk állni 5 percig, majd száraz felületen (ha úgy jobban tetszik alálisztezhettek, de nélküle is profi lesz) felületen nyújtsuk vékonyra és vágjuk hosszú csíkokra. Lobogó vízben főzzük készre körülbelül 2 perc alatt, majd öblítsük át folyóvíz alatt.
Tipp: Igazán akkor lesz ragu jellege, ha sokkal tovább főzitek a szószt lassú tűzön, fedő alatt, mielőtt hozzá kevernétek a granulátumot, de rövid idő alatt is fini lesz. Nyilván kinek mennyi ideje van, de érdemes kipróbálni mindkét változatot, nehogy az vegye el a kedvetek a recepttől, hogy sokáig tart elkészíteni. Addig főzzétek, amennyi időtök éppen van rá.
332 kcal, 7,1 g zsír, 49,3 g szénhidrát, 8,4 g rost, 14,3 g fehérje