Annyira nyüsztöltek már a csajok ezért a sütiért, de mindig csak húztam, halasztottam, mert az az igazság, hogy sem a mézes puszedlit, sem a pöfeteget nem szerettem soha, sőt, sajnos annyira nem, hogy inkább éhen haltam volna. Tudom csúnya ilyet mondani, de mindenkinek biztosan van ilyen mumusa, még a rettegett menza kajákat is inkább megenném, ha arról lenne szó. Pedig milyen jól néz ki, nagyon gusztusos, de hát na …, ezzel nem tudtam mit kezdeni, de nyilván e két süti nélkül is boldog VOLTAM mostanáig, mert most már nem is élhetnék nélkülük. Annyira finom lett ez a mentes változat, hogy el sem tudom mondani. Furcsa, hogy mennyi mindenen kellett keresztülmennem, ahhoz, hogy megszeressek egy sütit. A hagyományos változatot ma sem enném meg, még ha lehetne sem, de ezt, hát nem igazán jutok szavakhoz. Nektek is van ilyen sütitek, aminek csak a mentes változatát eszitek meg?
Hozzávalók:
A tésztához:
- 125 g Bake-Free linzer lisztkeverék
- 70 g Eden Premium eritrit
- 6 g kakópor
- 35 g mindenmentes étcsokoládé
- negyed csomag sütőpor (3 g)
- 1 darab közepes narancs
- cukormentes mandula ital (Joya), vagy víz
- 30 g kókuszolaj (folyékony állapotban)
- 1 evőkanál csoki-, vagy rumaroma
A forgatáshoz:
- 20 g Eden Premium kókuszliszt
Elkészítés:
Reszeljük le a narancsot és facsarjuk ki a levét. Keverjük össze a száraz alapanyagokat a tésztához, a csokit is tördeljük bele apróra. Most figyeljetek: 90 g folyadék fog kelleni hozzá. Nekem 78 g lett a narancs leve, ezt felöntöttem annyi mandula itallal, hogy az egész keverék 90 g legyen (tehát 12 g mandula ital ment bele). Ezt a 90 gramm keveréket lehet cserélni vízre, növényi italra, vagy tisztán narancslére, ahogy csak szeretnétek, a lényeg, hogy grammra meg legyen. Öntsük a száraz alapanyagokhoz a kókuszolajjal és az aromával, majd gyúrjuk össze. Laza, puha, omlós tészta lesz, ilyennek kell lennie. Pihentessük 10 percig, majd formázzunk belőle nedves kézzel 12 darab egyforma golyót. Hempergessük meg kókuszlisztben és sorakoztassuk egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire. Most csalni fogunk egy picit: óvatosan vágjuk be a tetejét éles késsel, hogy jobban hasonítson az eredetire. Magától is megrepedezik, de így szebb lesz. Előmelegített 180 fokos sütőben süssük készre 15 perc alatt alsó-felső sütéssel.