Egy kedves ismerősöm kérésére készült el az egyik kedvenc süteménye mentesen. Ez az első Duna hullám-om mentesen (és amúgy is) és szerintem fantasztikusan sikerült. Nevét egy, az akkoriban új, „Duna hullám” elnevezésű keringőről kapta, ez az eredetileg német származású finomság, amit mára már mi is, Magyarországon is a hagyományos sütemények listáján tudhatunk. De a lényeg, hogy sokaknak érzelmi kötődés, meghitt, szép emlékek is társulnak hozzá és most már, ezzel a mentes változattal újra felidézhetik. Engem ez boldogabbá tesz, mint maga a sütemény elkészítése.
Hozzávalók:
A piskótához:
- 250 g Bake-Free piskóta-muffin lisztkeverék+15 g a meggy forgatásához
- 125 g Eden Premium eritrit
- 80 g szobahőmérsékletű, cukormentes kókuszjoghurt (Aldi Natur Aktiv)
- 1-1 evőkanál vanília és rum aroma
- 250 g szobahőmérsékletű víz
- 1 csomag sütőpor
- 5 g kakaópor
- 200 g mirelit, magozott meggy
A krémhez:
- 100 g kókuszkrém (Aldi, konzerves Asia)
- 50 g négyszeres édesítő
- 75 g Eden Premium barna rizsliszt
- 1 teáskanál vanília aroma
- 1 csapott mokkáskanálnyi Eden Premium stevia por
- 125 g növényi margarin (Liga)
A csokimázhoz:
- 50 g mindenmentes csokoládé (Aldi Choceur)
- 20 g kókuszolaj
Elkészítés:
A fagyott meggyet öntsük fel minimum 250 g vízzel, főzzük össze és hagyjuk kihűlni, majd a krémhez szűrjünk le belőle 150 grammot. Keverjük össze a krém többi hozzávalójával (kivéve a margarint) és folyamatos kevergetés mellett főzzük nagyon sűrűre (legalább egyet-kettőt rottyanjon). Hagyjuk teljesen kihűlni. A margarint dolgozzuk el gépi habverővel, majd apránként adagoljuk hozzá a meggyes krémet, majd tegyük hűtőbe, amíg elkészülünk a többivel. A piskótához keverjük össze a lisztet, az eritritet és a sütőport, majd osszuk ketté, két tálba. Az egyikhez keverjük hozzá a kakaót. Adjuk hozzájuk a kókuszjoghurtot megfelezve és a vizet is megfelezve. Az egyik kapja meg a vanília aromát, a másik a rum aromát. Keverjük össze őket alaposan. Sűrű tésztát fogunk kapni. Egy szilikonos sütőpapírral bélelt formába (én 24x24 cm-eset használtam) kanalazzuk és egyengessük el a vaníliás tésztát, majd rá a kakaósat. A meggyet nyomkodjuk ki, forgassuk meg 15 g lisztkeverékben és nyomkodjuk a tésztára. Nyomjuk bele teljesen, ne legyenek magasabban a tésztánál. Ettől lesz szép hullámos. Előmelegített sütőben süssük készre 35 perc alatt, alsó-felső sütéssel, majd várjuk meg, míg teljesen kihűl (érdemes kivenni a formából és rácsra tenni). Amint készen áll, tegyük vissza a formába egy új sütőpapírral (hogy könnyen ki tudjuk majd emelni) és kenjük rá a krémet. Nem baj, ha nem teljesen egyenletes, végül is „hullám” a süti neve. Tegyük hűtőbe, amíg elkészítjük a csokimázat, amihez csak vízgőz felett olvasszuk és keverjük össze a hozzávalókat, várjuk meg míg picit hűl és öntsük a krémre. Amikor megdermedt, forróvizes késsel vágjuk 24 darab egyforma szeletre. A maradékot (feltéve, ha van ilyen) a krém miatt hűtőben érdemes tárolni légmentesen lezárt dobozban.