Hogy is kezdjem? Annyi mindent szeretnék „mondani” erről a finomságról. Azon felül, hogy mentes, húst sem tartalmaz és az eredetihez képest sokkal kevesebb, és növényi zsiradék került bele. Ezek voltak a főbb, műszaki paraméterek a burek készítésénél, de lássuk az élvezeteket is. Isteni, mennyei, erősen fűszeres, karakteres, tökéletesen roppanós, gombás ízvilág… soroljam még? Hát pillanatok alatt elfogyott, nem maradt egy morzsa sem. A húsevők is imádták (főleg ők). Kell ennél több?
Csak halkan megsúgom, hogy ebből a tésztából tudtok hasonló finomságokat készíteni, mint például káposztás és túrós rétes.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 240 g Bake-Free nokedli lisztkeverék+ 30 g a lisztezéshez
- 5 g Himalája só
- 100 g növényi margarin
- 150 g hideg víz
- 25 g kókuszolaj a tészta kenéséhez
A töltelékhez:
- 80 g Eden Premium borsófehérje granulátum
- 240 g meleg/forró víz
- 10 g Eden Premium sómentes ételízesítő
- 4 darab csiperkegomba (tisztítva 130 g)
- 1 fej vöröshagyma (tisztítva 88 g)
- 2 gerezd fokhagyma (tisztítva 10 g)
- 2 teáskanál cukormentes dijoni mustár (Aldi Lomee) 20 g
- Himalája só, feketebors, kakukkfű ízlés szerint
- 1 evőkanál kókuszolaj (8 g)
Elkészítés:
A tésztához keverjük össze a hozzávalókat (a kókuszolaj kivételével) és folpackba csomagolva pihentessük fél óráig hűtőben. Nem kell megijedni, elég ragacsos tészta lesz. A töltelékhez keverjük össze a granulátumot a sómentes ételízesítővel, a sóval és a vízzel, majd fedjük le 10 percre. Pirítsuk meg olajon az apróra vágott vöröshagymát, majd a fokhagymát is. Később adjuk hozzá az apróra vágott gombát, a fűszereket és a mustárt. Pároljuk puhára. Ha szükséges, kaphat egy pici vizet közben, de a végére nem maradjon alatta lé. Amint elkészült keverjük össze a granulátummal. A tésztát lisztezett felületen nyújtsuk nagyon vékony, hosszúkás téglalap alakúra (nekem 90x50 cm-es lett) és a hosszabbik szélére halmozzuk egy vékony csíkban a tölteléket. Kezdjük el feltekerni, közben folyamatosan olajozzuk a külsejét. Amikor kész, tekerjük fel csigavonalban (nem kell hozzá terítő, sem konyharuha) és tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Előmelegített 200 fokos sütőben süssük alsó-felső sütéssel 40 percig, majd további 10 percig légkeveréssel. Vágjuk 12 darab egyforma szeletre.