Kihagyhatatlan párossal volt ma dolgom, ráadásul duplán és tökéletesen teljesítettek, csillagos tízesre vizsgáztak. A növényi túró, ami kölesből készült és a kapor megunhatatlan élményt biztosít a mindenmentes étkezésben (is). Többféle változatban készíti a hagyományos konyha, ezért most én is kétfélét sütöttem, csak, hogy ne unatkozzak és ti sem (nem bírok a véremmel). Aki a puha tészták szerelmesei, azoknak jó szívvel ajánlom a piskóta lisztkeverékből készült versenyzőt, akik pedig az omlósabb, vékonyabb tésztákat részesítik előnyben, azoknak pedig a linzer lisztből készült versenyzőre hívnám fel a figyelmüket. Én képtelen voltam választani, mindkettő levett a lábamról, de arra viszont kíváncsi lennék nektek melyik jön be jobban.
HOZZÁVALÓK A PISKÓTA-MUFFIN LISZTKEVERÉKES VÁLTOZATHOZ:
Az alaphoz:
- 250 g Bake-Free piskóta-muffin lisztkeverék
- fél csomag sütőpor (6 g)
- 4 g Himalája só
- 5 g Eden Premium gluténmentes sörélesztő pehely
- 350 g szobahőmérsékletű víz
A túróhoz:
- 100 g Eden Premium hántolt köles
- 100 g kókuszkrém (Aldi Asia)
- 200 g víz
- ízlés szerint Himalája só
- ízlés szerint kapor
- pár csepp citromlé
ELKÉSZÍTÉS:
Az túróhoz alaposan öblítsük át a kölest forró folyóvíz alatt, majd tegyük egy lábasba a többi hozzávalóval. Lassú tűzön fedő alatt főzzük puhára körülbelül 10-15 perc alatt, majd további 10 percig fedjük le teljesen.
Az alaphoz keverjük össze a hozzávalókat, majd töltsük egy 24x24 centiméteres szilikonos sütőpapírral bélelt formába. Kenjük rá a túrót is. Előmelegített 180 fokos sütőben süssük készre alsó-felső sütéssel 30 perc alatt. Amint kihűlt vágjuk 16 darab egyforma szeletre.
HOZZÁVALÓK A LINZER LISZTKEVERÉKES VÁLTOZATHOZ:
A tésztához:
- 150 g Bake-Free linzer lisztkeverék
- 3 g Himalája só
- negyed csomag sütőpor (3 g)
- 25 g kókuszolaj olvasztott állapotban
- 105 g meleg víz
A túróhoz:
- 200 g Eden Premium hántolt köles
- 200 g kókuszkrém (Aldi Asia)
- 400 g víz
- ízlés szerint Himalája só
- ízlés szerint kapor
- pár csepp citromlé
ELKÉSZÍTÉS:
Az túróhoz alaposan öblítsük át a kölest forró folyóvíz alatt, majd tegyük egy lábasba a többi hozzávalóval. Lassú tűzön fedő alatt főzzük puhára körülbelül 10-15 perc alatt, majd további 10 percig fedjük le teljesen.
Keverjük össze a tészta hozzávalóit és oszlassuk el egyenletesen egy szilikonos sütőpapírral bélelt formában (24x24 cm). Szurkáljuk meg villával, majd kanalazzuk rá a tölteléket. Előmelegített 180 fokos sütőben süssük készre 30 perc alatt, alsó-felső sütéssel. Amint kihűlt vágjuk 4 darab egyforma szeletre.