Meghatározó emlékem a mekiből még mindenevő koromból, egy nagy adag, hűs vaníliafagyival fogyasztva ezt a forró, mézédes, enyhén savanykás nyalánkságot, hát mi is lehetne ennél jobb…
talán csak ugyan ez, mentesen. Hát persze, hogy addig-addig kísérleteztem, amíg végre sikerült és most megoszthatom veletek is ezt a fantasztikus élményt. Persze nem pont ugyanolyan, de nagyon hasonló és nagyon finom. Sajnos ez a fogás egy kalóriabomba, ettől olyan finom, de azért néhanapján belefér.
Hozzávalók 4 darabhoz:
A tésztához:
- 200 g Bake-Free nokedli lisztkeverék + az alálisztezéshez 10 g
- 4 g Himalája só
- 85 g olvasztott növényi margarin
- 125 g víz
A töltelékhez:
- 2 darab alma (tisztítva 210 g)
- 13 g Eden Premium eritvia MAX
- 10 g Eden Premium tápióka keményítő
- fahéj ízlés szerint
- fél citrom frissen préselt leve
- 1 teáskanál vanília aroma
- 100 g víz
A sütéshez:
- kókuszolaj
Elkészítése:
A tésztához keverjük össze a hozzávalókat (először morzsoljuk össze a margarint a liszttel) és folpackba csomagolva pihentessük fél óráig hűtőben. Nem kell megijedni, elég ragacsos tészta lesz. A töltelékhez hámozzuk meg az almákat, magozzuk ki és szeleteljük apró kockákra. Forró serpenyőben kezdjük el egy pici vízzel és a citromlével párolni. Amikor megpuhult, keverjük hozzá a többi hozzávalót és maradék vizet is. Főzzük addig, amíg besűrűsödik. Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát vékony négyzet alakúra, majd vágjuk el 4 darab egyenlő részre. Helyezzük rá 4 felé osztva a töltelékeket és csomagoljuk be őket teljesen a tésztába. Forró, bő olajban süssük ki.
1 darab mekis almáspite átlagos tápértéke olajban sütés nélkül:
335 kcal, 223 g zsír, 41,7 g szénhidrát amelyből poliolok 3,3 g, 7,5 g rost, 4,8 g fehérje
1 darab mekis almáspite átlagos felszívódó szénhidráttartalma olajban sütés nélkül:
38,4 g
Érdekel hogyan kell elkészíteni? Nézd meg a videót:
@edenpremium_hu Készíts Orsival Mekis almáspitét 🥰 Recept és a 2. rész holnap érkezik! #edenpremium #applepie #vegan ♬ Cooking - AShamaluevMusic