A hűvösebb időszak egyik ikonikus édességét mentesítettem ma. Igen, tudom, hogy a vegán életformába nem beilleszthető a méz, pontosan ezért került zárójelbe, mert természetesen nem került bele. Jelenlétét csak imitálni lehetséges, amit most fűszerrel és egy kis karamell aromával tettem meg. Az eredeti változat 4 lapból készült, viszont a Bake-Free süti ezt a magasságot már nem bírja el, ezért én csak három szintesre készítettem. Meg kell, hogy mondjam mennyei finomság lett, így mindenmentesen is.
HOZZÁVALÓK:
Tészta:
- 300 g Bake-Free linzer lisztkeverék
- 10 g Eden Premium eritvia MAX
- 70 g Eden Premium mandulaliszt
- csipet Eden Premium fekete só
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 csomag sütőpor
- 50 g kókuszolaj folyékony állapotban
- 300 g meleg víz (vagy növényi ital)
- 2 evőkanál vanília aroma
- mézeskalács fűszerkeverék
- karamell aroma (opcionális)
Krém:
- 200 g kókuszkrém (Aldi Asia)
- 300 g víz
- 35 g Eden Premium eritvia MAX
- 150 g Eden Premium barnarizs
- 1 evőkanál vanília aroma
- 250 g növényi margarin (Liga)
Baracklekvár:
- 1 adag gyors baracklekvár
A mázhoz:
- 75 g cukormentes, vegán csokoládé
- 5 g kókuszolaj
ELKÉSZÍTÉS:
A tésztához keverjük össze a hozzávalókat (a folyadék meleg legyen, a kókuszolaj folyékony!) és pihentessük pár percig, majd osszuk 3 egyforma részre. Szilikonos sütőpapíron nyújtsuk egyformára őket a formánk méretéhez (nekem 23x23 cm, ebben fogjuk majd összeállítani), majd papírostól húzzuk át a tepsire és egymás után süssük meg őket előmelegített 180 fokos sütőben, alsó-felső sütéssel, darabonként 10-10-10 perc alatt. Rácson hagyjuk őket kihűlni.
Készítsük el a lekvárt a leírás szerint.
A krémhez daráljuk le a barna rizst keverjük össze a vízzel és főzzük meg félig alacsony fokozaton, kevergetve. Keverjük hozzá a kókuszkrémet, az aromát, az eritvia MAX-ot és folyamatos kevergetés mellett főzzük sűrűre. Hagyjuk teljesen kihűlni (közben sűrűn kevergessük). Ez lesz a krém. Gépi habverővel dolgozzuk el a kockákra vágott, szobahőmérsékletű margarint, majd folyamatosan keverve adagonként adjuk hozzá a krémet és keverjük el jól (továbbra is gépi habverővel).
A mázhoz vízgőz felett olvasszuk össze a csokoládét a kókuszolajjal és keverjük alaposan össze.
A formánkat béleljük ki szilikonos sütőpapírral és rétegezzük a hozzávalókat. Lap, krém, lap, lekvár, krém, lap és végül a máz. Várjuk meg míg megszilárdul, majd vágjuk 24 darab egyforma részre.