Tudtátok, hogy az oroszkrém torta nem Oroszországról, vagy orosz emberről kapta a nevét? Semmi köze nincs hozzá. Egy magyar mester készítette el a 17. században, akit Oroszinak hívtak. Az utolsó hang elkopása csakis a szájhagyománynak köszönhető. Most, hogy már tudjuk, hogy szeretett desszertünk magyar származású, ássuk bele magunkat a részletekbe is. Ez egy mentes torta, ami azt jelenti, hogy nincs benne glutén, tej, tejtermék, tojás, szója és cukor. Ne várjátok, hogy olyan lesz, mit az eredeti. A piskóta tömörebb (a tojásnélkülisége miatt), nyilván más az íze is. A krém, mivel nem teljesen olyan főzött krém, mint az eredeti, ez is más lesz, mint amit megszoktatok. A tejszínhab (ami inkább egy sűrűbb habkrém) is cukormentes (mint minden más is a sütiben) és ez azért fontos, mert nem lehet cukormentes 100 % növényi habot és habalapot kapni (a dextróz is cukor, hiába nincs a cukor az összetevők közt) ezért kókuszkrémből készítettem házilag egy bitang jót. Nyilván ez is más lesz. De ezt mind, nem a süti lehúzásának szántam, mert eszméletlen finom. Hamarabb elfogyott, mint amennyi idő alatt elkészült. Csak leírtam, hogy mire számítsatok.
Én egy kicsit felextráztam és gigantikus méretű és szinte botrányos mennyiségű arany mazsolával készítettem el, mert hát az oly jó és így lett igazán tömör gyönyör. De lehet nyugodtan cserélni, variálni a mazsit. Nem csigázlak Titeket tovább, jöjjön a recept.
U.i.: Inzulinrezisztenciások és cukorbetegek mindenképp HAGYJÁK KI ! a süti lényegét, a mazsolát.
Ez egy 24 (vékony) szeletes torta, igazi kalóriabomba, de néha azért belefér ilyen is.
Hozzávalók:
A piskótához:
- 300 g Bake-Free piskóta-muffin lisztkeverék
- 120 g Eden Premium eritrit
- 3/4 csomag sütőpor (9 g)
- csipet Eden Premium fekete só (csak a tojásos beütés kedvéért)
- 25 g Eden Premium kókuszolaj (folyékony állapotban) + 2 g a forma kiolajozásához
- 2 teáskanál vanília aroma
- 420 g cukormentes mandula ital (Joya)
A töltelékhez:
- 200 g kókuszkrém (All-co)
- 300 g cukormentes mandula ital, vagy víz (Joya)
- 150 g Eden Premium eritrit
- 150 g Eden Premium barna rizsliszt
- 2 teáskanál vanília aroma
- 250 g növényi margarin (Liga)
- pár csepp frissen facsart citromlé
- 200 g arany mazsola
A habkrémhez:
- 275 g kókuszkrém (All-co)
- 2 g Eden Premium konjac liszt
- 10 g Eden Premium tápióka keményítő
- csipet Eden Premium stevia por
A díszítéshez:
- 10 g cukormentes vegán étcsokoládé
ELKÉSZÍTÉS:
A habkrémhez a kókuszkrémet tegyük mélyhűtőbe pár órára (nekem 2).A piskótához keverjük össze a hozzávalókat (először nemük szerint), és simítsuk egyenletesen a vékonyan kiolajozott formánkba (én 20 cm átmérőjűt használtam). Előmelegített 180 fokos sütőben süssük készre 45 perc alatt alsó felső sütéssel. Amint elkészült hagyjuk teljesen kihűlni és szeleteljük fel 3 lapra.
A töltelékhez a mazsolát áztassuk be forró vízbe. Keverjük össze a vizet, a kókuszkrémet, az aromákat az eritviát, barna rizslisztet és folyamatos kevergetés mellett főzzük sűrűre (legalább egyet-kettőt rottyanjon), ez lesz a puding. Hagyjuk teljesen kihűlni (közben sűrűn kevergessük). Gépi habverővel dolgozzuk el a kockákra vágott, szobahőmérsékletű margarint, majd folyamatosan keverve adagonként adjuk hozzá a pudingot és keverjük el jól.
Állítsuk össze a tortát. A mazsoláról szűrjük le a vizet. Ha jól csináltuk szép nagy szemek lettek Tegyük az alsó tortalapot egy lapos tányérra, kenjük meg a töltelékkel, szórjuk rá a mazsolák felét, majd fedjük be a középső tortalappal. Erre jön még egy adag töltelék, a mazsolák másik fele és a felső tortalap. Az egészet borítsuk be a maradék töltelékkel és tortalapáttal díszítsük a felületét. A csokoládét olvasszuk fel vízgőz felett és díszítsük vele a tortát. Vegyük ki a mélyhűtőből a kókuszkrémet és kezdjük el összedolgozni robotgéppel. 5-10 perc elteltével a tápiókát, a stevia port keverjük össze a konjac liszttel és apránként szórjuk a kókuszkrémhez, miközben továbbra is jár a gép maximum fokozaton. Addig járassuk, amíg masszív, habos krémet nem kapunk. Díszítsük vele a tortát. Vágjuk 24 darab egyforma, vékonyka szeletre, mert elég tömény torta lett.
1 szelet oroszkrém torta átlagos tápértéke:
213 kcal, 13 g zsír, 32 g szénhidrát amelyből poliolok 11,4 g, 1,8 g rost, 2,6 g fehérje
1 szelet oroszkrém torta átlagos felszívódó szénhidráttartalma:
20,6 g
A tápértékek az adott alapanyagból, a receptben leírt mennyiségű hozzávalókból lettek kiszámolva. Mivel minden alapanyagnak eltérő lehet a pontos tápértéke, ezért az általunk közzétett adatok tájékoztató jellegűek.
Az árak az Eden Premium webáruházában feltüntetett összegekből kerülnek kalkulációra, melyek a recept megjelenésének időpontjában érvényesek. Az egyéb hozzávalókhoz az adott időpont átlagárai kerülnek kalkulációra, ezért a feltüntetett összegek csak iránymutató jellegűek, felelősséget értük nem vállalunk és minden esetben magyar forintban értendőek.
Jó étvágyat kívánok!