A perec világnapja alkalmából egy kis összeállítással készültünk néhány ínycsiklandó recepttel. De még mielőtt a receptekre terelődne a téma, néhány szót érdemes magáról a perecekről, annak legendájáról és történetéről említést tenni.
A perec készítésének legendája szerint egy bajor asszony hibájából született meg az eredeti recept. A történet szerint az asszonynak volt egy férje, aki pékként dolgozott a saját pékségükben. A nő segített neki a takarításban, amikor véletlenül belelökött a lúgos felmosó vízbe az asztalra kipakolt tészták közül egyet. A nagy riadalomban kikapta gyorsan a vízből és arra kérte férjét, hogy azonnal süsse ki, hogy ne vesszen kárba a tészta. Így született meg a perec, egy véletlen tévedésből a monda szerint.
A perec története
A pereckészítés azonban a középkori szerzetesrendekig nyúlik vissza. A 600-as évekből fennmaradt francia írásokból tudhatjuk, hogy egy szerzetes kenyértésztából készítette el a süteményt, aminek a formáját úgy alakította ki, hogy azok imára kulcsolt kezeket szimbolizáljanak. A perec eredeti neve a „pretiola”, ami kis jutalmat jelent, ezt azok a gyerekek kapták, akik helyesen megtanulták az imádságokat. A pretiola szép lassan kezdett elterjedni Európában is. A recept hamarosan Németországba is eljutott, ahol először „bretzel”, majd később „pretzel” néven vált közismerté.
Itt van hát az első recept, ami a hagyományos sós perec egyik alternatívája lehet, ha mentesen étkezel.
Sós perec
Hozzávalók 3 darab perechez:
A perecekhez:
- 300 g Bake-Free házi kenyér lisztkeverék
- 380 g langyos víz (körülbelül 40 fokos)
- 10 g parajdi só
A kenéshez:
- 1 teáskanál kókuszolaj (8 g)
A mázhoz:
- 20 g Eden Premium kölesliszt
- 1 evőkanál parajdi só (4 g)
- 30 g víz
Elkészítés:
Keverjük össze a perec hozzávalóit és formázzunk belőle 3 egyforma kukacot úgy, hogy a végeik keskenyebbek legyenek (tehát a közepük legyen a legszélesebb), majd alakítsunk belőlük pereceket. Tegyük szilikonos sütőpapíros tepsire, kenjük meg vékonyan kókuszolajjal és szurkáljuk meg pár helyen villával. Pihentessük 10 percig, majd süssük 45 percig 180 fokon alsó-felső sütéssel. Közben keverjük ki a máz hozzávalóit. Vegyük ki a sütőből a pereceket, csorgassuk meg a mázzal és tegyük vissza további 5 percre.
Sajtos perec
HOZZÁVALÓK:
A tésztához:
- 200 g Eden Premium kelt tészta lisztkeverék
- 50 g Eden Premium mandulaliszt
- 20 g Eden Premium gluténmentes sörélesztő pehely
- 5 g parajdi só
- 20 g reszelt Oosty növényi sajt
- 1 g kókuszvirág cukor
- fél csomag porélesztő
- 30 g növényi margarin (Liga)
- 200 g langyos, cukormentes mandula ital (Joya)
A tetejére:
- 25 g Sempre Napoli - Napoletana paradicsomszósz
- 5 g cukormentes szilvalekvár (Szatmári Lidl)
- 5 g növényi margarin (Liga)
- pici füstölt fűszerpaprika
- 10 g szezámmag
ELKÉSZÍTÉS:
A tésztához keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd reszeljük hozzá a sajtot. A mandula italt melegítsük össze a margarinnal és dolgozzuk a liszthez alaposan. Meleg helyen lefedve kelesszük 30 percig (én 50 fokos sütőben). Osszuk 16 darab egyforma részre és sodorjunk belőlük vékony kukacokat (35-40 cm), majd formázzunk belőlük perecet. A paradicsomszószt keverjük össze az olvasztott margarinnal és szilvalekvárral, majd kenjük meg vele a pereceket és szórjuk meg szezámmaggal. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsin, előmelegített 210 fokos sütőben süssük 5 percig alsó-felső sütéssel, majd vegyük vissza a hőfokot 180 fokra további 15 percig.
Csokis perec
HOZZÁVALÓK:
Perec:
- 125 g Bake-Free linzer lisztkeverék
- 5 g Eden Premium eritvia MAX
- 30 g Eden Premium mandulaliszt
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 20 g növényi margarin olvasztva (Liga)
- 1 tasak bourbon vanília aroma
- 90 g meleg, cukormentes mandula ital (Joya)
Csokimáz:
- 60 g vegán, cukormentes csokoládé (Aldi, Choceur)
- 20 g kókuszolaj
ELKÉSZÍTÉS:
Melegítsük össze a margarint a mandula itallal és keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd dolgozzuk össze alaposan a kettőt. Pihentessük 15 percig. Száraz felületen nyújtsuk ki 1 cm vastagra, majd szaggassuk perecformákra az összes tésztát (nekem 23 darab lett). Előmelegített 180 fokos sütőben szilikonos sütőpapíros tepsin süssük készre 13 perc alatt alsó-felső sütéssel. Várjuk meg míg kihűlnek. A csokit olvasszuk össze a kókuszolajjal, majd mártogassuk bele a pereceket és ha kibírjuk, hagyjuk megkötni.
@edenpremium_hu Perec napon pereceket készítsünk 🥨 #edenpremium #veganrecipes #pretzel ♬ Boulangerie - Jeremy Sherman