Ez a perec világbajnok lett a maga nemében, komolyan mondom elég ütős kis sörkorcsolya. De hát nem is véletlen, hiszen teletoltam mindenféle földi jóval és mint tudjuk minél zsírosabb valami annál finomabb. Nah, ez FINOM. De pont ezért óvatosan csemegézzenek, akik kalóriát számolnak, mert bűnös az élvezet. Került bele jóságos mandulaliszt és finom margarin is, valamint dupla sajtosak a kicsikék, mert ugye a növényevők a sörélesztőpehellyel köszöntetik vissza a sajt aromáját, de ez nekem most nem volt elég, reszeltem még bele jó kis vegán mozzarellát, mert miért is ne. Még egy jótanács: csak akkor álljatok neki, ha van elég időtök, mert jól el lehet szórakozni a formázással, de tényleg megéri a befektetett energiát. A végeredmény egy kívül enyhén ropogós, belül puha finomság lesz.
HOZZÁVALÓK 16 DARABHOZ:
A tésztához:
- 200 g Eden Premium kelt tészta lisztkeverék
- 50 g Eden Premium mandulaliszt
- 20 g Eden Premium gluténmentes sörélesztő pehely
- 5 g parajdi só
- 20 g reszelt Oosty növényi sajt
- 1 g kókuszvirág cukor
- fél csomag porélesztő
- 30 g növényi margarin (Liga)
- 200 g langyos, cukormentes mandula ital (Joya)
A tetejére:
- 25 g Sempre Napoli - Napoletana paradicsomszósz
- 5 g cukormentes szilvalekvár (Szatmári Lidl)
- 5 g növényi margarin (Liga)
- pici füstölt fűszerpaprika
- 10 g szezámmag
ELKÉSZÍTÉS:
A tésztához keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd reszeljük hozzá a sajtot. A mandula italt melegítsük össze a margarinnal és dolgozzuk a liszthez alaposan. Meleg helyen lefedve kelesszük 30 percig (én 50 fokos sütőben). Osszuk 16 darab egyforma részre és sodorjunk belőlük vékony kukacokat (35-40 cm), majd formázzunk belőlük perecet. A paradicsomszószt keverjük össze az olvasztott margarinnal és szilvalekvárral, majd kenjük meg vele a pereceket és szórjuk meg szezámmaggal. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsin, előmelegített 210 fokos sütőben süssük 5 percig alsó-felső sütéssel, majd vegyük vissza a hőfokot 180 fokra további 15 percig.