Már régóta szerettem volna egy olyan krémet összehozni, ami rezeg, de nem kocsonyás, hanem inkább krémes és olyan jó kis könnyű az állaga. Sokáig kísérleteztem vele, mert meg kell, hogy mondjam, mindig feladja a leckét az, hogy azon kívül, hogy tényleg mindentől mentes, zab-, és keményítőmentes (ezáltal EGYEDI) IS legyen. Az sem baj, ha finom is. Ma egy sajtkrém tortához használtam fel, így került bele fekete só, amit el lehet hagyni ugyan, de nem érdemes, mert ez pótolja a tojásos ízvilágot. Én azt gondolom, ennyi mindentől (!) mentesen nehéz lenne ennél hasonlóbbat csinálni úgy, hogy cukorbetegek és inzulinreziszteniciával élők is fogyaszthassák. Szerintem nagyon finom lett, a krém pedig felülmúlta a várakozásaimat. A mélyhűtés az fontos, itt nem lehet kicsit sem sumákolni.
Hozzávalók:
Az alaphoz:
Keksz:
- 125 g Bake-Free linzertészta lisztkeverék
- 45 g négyszeres édesítő
- 90 g víz
Egyéb hozzávalók az alaphoz:
- 100 g kókuszreszelék
- 10 g Eden Premium arany lenmagliszt
- 120 g növényi margarin
- 40 g langyos víz
A sajtkrémhez:
- 100 ml kókuszkrém
- 300 g víz
- 70 g négyszeres édesítő
- 1 evőkanál vanília aroma
- 50 g Eden Premium kölesliszt
- 3 g Eden Premium agar-agar
- fél mokkáskanál Eden Premium fekete só
- 50 g Eden Premium kesudió + 100 g víz
- fél citrom leve
A díszítéshez:
- 20 g mirelit áfonya
Elkészítés:
Alap:
Keverjük össze a keksz hozzávalóit és száraz felületen nyújtsuk fél centi vékonyra. Szaggassuk tetszőleges formára és szilikonos sütőpapírral bélelt tepsin süssük készre 10-12 perc alatt alsó-felső sütéssel 180 fokon. A margarinnal kenjük ki vékonyan a formát (én 20 cm átmérőjűt használtam). Daráljuk finomra a kekszet és keverjük össze a többi hozzávalóval, majd nyomkodjuk egyenletesen a formába. Előmelegített sütőben 180 fokon alsó-felső sütéssel süssük elő 25 perc alatt.
Krém:
A kesudiót áztassuk be éjszakára, legalább 6 órára, vagy főzzük tiszta vízben pár percig. Késes aprítóban dolgozzuk 100 g vízzel krémesre. Keverjük össze a nedves és a száraz hozzávalókat (a kesukrémet kivéve), öntsük egybe és folyamatosan kevergetve főzzük sűrűre. Keverjük hozzá a kesukrémet is.
Összeállítás:
Öntsük a krémet az elősütött alapra és hagyjuk állni mélyhűtőben legalább egy órát. Díszítsük áfonyával és vágjuk 8 darab egyforma szeletre.
310 kcal, 23,3 g zsír, 32,2 g szénhidrát amelyből poliolok 14,4 g, 5,2 g rost,4,7 g fehérje