Annyira régóta szerettem volna készíteni vegán túrógombócot, de e zsemlemorzsa feladta a leckét. Amióta viszont kitaláltam, hogy Bake-Free kenyérből morzsát gyártok házilag, félhetnek a morzsás receptek, mert előveszem ám őket rendesen. Egy hibája viszont van, tápértéket csak körülbelülre tudok rá számolni, így módjával és ritkán fogyasztom, de aki teheti, ne hagyja, hogy megússzák ezek a finomságok.
HOZZÁVALÓK:
A túróhoz:
- 100 g Eden Premium hántolt köles
- 100 ml kókuszkrém
- 200 g víz
- 70 g négyszeres édesítő
- 1 tasak bourbon vanília
- 1 kezeletlen citrom héja
- 20 g Eden Premium útifű maghéj liszt
A tejfölhöz:
- 50 g blansírozott mandula (egy éjszakára, vagy pár órára beáztatva)
- 55 g víz
- pár csepp citromlé
- csipet Himalája só
- 20 g Eden Premium eritrit
- 20 g kókuszkrém
A morzsához:
- 40 g Bake-Free házi kenyérből készült morzsa
- 1 teáskanál kókuszolaj (4 g)
ELKÉSZÍTÉS:
Mossuk át alaposan forró víz alatt a kölest. Keverjük össze a túró összes hozzávalójával (kivéve az útifű maghéj liszt) és fedő alatt lassú tűzön főzzük puhára 15-20 perc alatt. Fedjük le teljesen és hagyjuk langyosra hűlni. Keverjük hozzá az útifű maghéj lisztet és formázzunk belőle 5 darab egyforma méretű gombócot.
A zsemlemorzsát pirítsuk meg az olajon és forgassuk bele a gombócokat.
A tejfölhöz késes aprítóval dolgozzuk rémesre a hozzávalókat. Csorgassuk a gombócokra.
1 darab túrógombóc átlagos tápértéke mandulatejföllel, morzsa nélkül:
214 kcal, 12,6 g zsír, 38,5 g szénhidrát amelyből poliolok 17,9 g, 5,1 g rost, 4,9 g fehérje
1 darab túrógombóc átlagos felszívódó szénhidráttartalma mandulatejföllel, morzsa nélkül: 20,6 g
A tápértékek az adott alapanyagból, a receptben leírt mennyiségű hozzávalókból lettek kiszámolva. Mivel minden alapanyagnak eltérő lehet a pontos tápértéke, ezért az általunk közzétett adatok tájékoztató jellegűek.
Jó étvágyat kívánok!