Nos, nem bírtam ki, hogy az idén ne készítsek újabb bejgliket. 2 éve karácsonyra már meg volt az alap, hozzáadott zsiradékmentes bejglik receptje, amit annyira, de annyira szeretek, hogy gyakran elkészítem hétvégente, hisz nem kell nekem ahhoz karácsony, hát imádom. Tavaly karácsonykor megszülettek a kókuszos és gesztenyés bejglik is, amik szintén belopták magukat a hétköznapjainkba, annyira finomak lettek. Akkor gondolom, már tudjátok a következő mondatomat, de azért leírom, hogy teljes legyen a bejegyzés, és nem is szeretek semmit sem félben hagyni. Szóval az idén is szerettem volna követni a megkezdett sorozatot és valami igazán különlegessel előrukkolni, így kerültek bele a fini kis aszalványok. A tésztán is picit variáltam, hogy azok is fogyaszthassák, akik nem ehetnek élesztőt, meg hát azért is, mert így gyorsabban elkészül, valamint sokan jobban szeretik a vékonyabb tésztás ellenben több töltelékes változatot, így azt hiszem most már a lehető összes variációt kilőttem egy időre. Ez a tészta nagyon vékony, érdemes vele óvatosan bánni. Elkészülve is roppanós, törékenyebb lesz. Ha nem szeretnétek ennyire nagyon vékonyra készíteni, nyújtsátok pisit kisebbre, vastagabbra.
Tipp: a hatféle tölteléket variálhatjátok akármelyik tésztával. Lássuk akkor az idei ünnepi receptet!
Hozzávalók:
A tésztához:
- 300 g Bake-Free kelt tészta lisztkeverék+ 5 g a nyújtáshoz
- 70 g Eden Premium porrá őrölt eritrit
- fél csomag sütőpor (6 g)
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 100 g cukormentes kókuszjoghurt
- 200 g langyos víz
- 1csomag bourbon vanília aroma
- csipet Eden Premium fekete só (a tojás aromájának pótlásaként)
Az aszalt szilvás- mákos töltelékez:
- 100 g darált mák
- 60 g Eden Premium eritrit
- 60 g sűrű kókusztej (Aldis konzerves)
- 1 evőkanál vanília aroma
- 30 g víz
- 100 g aszalt szilva
- fél kezeletlen citrom héja
Az aszalt fügés-diós töltelékhez:
- 130 g darált dió
- 70 g Eden Premium eritrit
- 30 g sűrű kókusztej (Aldis konzerves)
- 1 evőkanál vanília aroma
- 100 g aszalt füge
- fél kezeletlen citrom héja
Egyéb hozzávaló:
- 4 g sűrű baracklekvár
Elkészítés:
Keverjük össze a tészta hozzávalóit és hagyjuk állni, amíg elkészítjük a töltelékeket. Az aszaltakat daraboljuk fel nagyon apróra, majd keverjük össze mindegyiket a saját hozzávalóival. A tésztát osszuk 2 darab, pontosan egyforma részre és lisztezett felületen nyújtsuk ki mindkettőt vékonyra (nekem 28x28 cm-esek lettek). Kenjük meg a töltelékekkel és tekerjük fel, mint a kakaós csigát. A végeiket nyomkodjuk össze óvatosan, hogy ki ne jöjjön a töltelék. Kenjük meg vékonyan őket baracklekvárral (vagy bármilyen más lekvárral, vagy vékonyan olajjal, vagy növényi itallal), szurkáljuk meg villával és tegyük szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire. Előmelegített 180 fokos sütőben süssük készre 35 perc alatt alsó-felső sütéssel (nekem a 31-edik percben repedt szét, puff). Vágjuk mindkét bejglit 15-15 darab egyforma szeletre.
76 kcal, 2,8 g zsír, 17,1 g szénhidrát amelyből poliolok 6,3 g, 1,5 g rost, 1,2 g fehérje
115 kcal, 6 g zsír, 18,3 g szénhidrát amelyből poliolok 7 g, 1,4 g rost, 2,9 g fehérje