Ezelőtt még sosem készítettem máglyarakást... Biztosan az volt az oka, hogy eddig kimaradt az életemből, hogy nem igazán kedveltem a mákot. Azután egyszer csak fordult velem egyet a világ és mákrajongó lettem. Szerintetek miért van az, hogy valamit gyermekkorban ki nem állhat az ember, azután valami átkattan, és onnantól kezdve lelkes fogyasztója lesz?
Visszatérve a süteményre: egyik nap az internetet bújva megláttam egy máglyarakás receptet, és onnantól fogva nem volt más út; azonnal el kellett készítenem. Természetesen egészségtudatosabb változatot kreáltam és bevallom, irtó jól sikerült! Mindenkinek ízlett. A nem mentesen étkező ismerőseim is nagy örömmel lapátolták befelé. ????
Hozzávalók:
KIFLI
- 250 g Bake-Free szénhidrátcsökkentett arany kenyér lisztkeverék
- 5 g só
- pici stevia por
- fél tasak sütőpor
- 350 g meleg víz
ALMÁS RÉTEG
- 2 db alma 450 g
- 50 g négyszeres édesítő
- 20 g margarin
- fahéj
- citromlé
MÁK
- 150 g mák
- 50 g eritvia
- fahéj
- citromhéj
ÖNTET
- 5 dl mandulatej
- 3 darab tojás sárgája
- 30 g eritvia
- vanília aroma
HAB
- 3 tojás fehérje
- csipet só
- 35 g eritvia por
- 20 g tápióka keményítő
- pici stevia por
Elkészítés:
4 db kiflit sütöttem a lisztből a címkén lévő recept alapján annyi különbséggel, hogy tettem hozzá egy pici stevia port, hogy édesebb legyen. Amikor kihűt felszeltem karikára. Az almákat feldaraboltam és megpároltam margarinnal, fahéjjal, eritviával. A mandulatejet összekevertem az eritviával, aromával a tojások sárgájával. Egy formát kibéleltem sütőpapírral beletettem a kiflikarikák felét, leöbtöttem a tojásos tej felével, erre került az alma. A mákot összekevertem az eritviával, a fahéjjal és a citromhéjjal és az almára szórtam. Erre jött a maradék kifli és rácsorgattam egyenletesen a maradék tojásos mandulatejet. Beraktam 30 percre a sütőbe (180 fok, sima aló-felső). A tojás fehérjét felvertem pici sóval habbá majd apránként hozzáadtam (közben ment a robotgép) a tápióka keményítővel és stevia porral kevert eritviát is. Kb. 30-40g 100% szilvalekvárt kikevertem csomómetesre vízzel és rákentem a meleg kiflikre, erre ment a tojáshab és visszaraktam 10 percre a sütőbe.
Jó étvágyat!