Nem volt egyszerű egy története ennek a sütinek. Én a végére már feladtam. Mérgemben olyan cifra, merőben nem megszokott szitokszavakat alkottam, hogy még én is elcsodálkoztam magamon Annyira jól sikerült a piskóta! A levágott részekből küldtem egy picit kóstolóba a többieknek –meg, hát azért is, mert én ilyen rendes kislány vagyok- aztán jöttek be sorban repetáért, én meg nem győztem csillapítani a sütievős kedélyüket, hogy majd később lesz kész, türelem. Be is vontam a csokival, az pedig csodásan rá is kötött. Már csak a díszítés volt hátra, amit annyira jól elterveztem, szuper stratégiám volt rá. Dörzsöltem a tenyerem, ezt vártam egész idő alatt, ez a süti lényege, ettől lesz majd olyan különlegesen szép. Tudjátok, már korábban fejlesztettem egy szuper kis marcipán receptet és az volt a tervem, hogy végre valahára beszínezem. Jó, tudom, nem a legegészségesebb, de gondoltam egyszer talán beleférhet. Csak nem vettem számításba, hogy a színező is folyadék és annyira ragacsos massza lett, hogy nem bírtam kiszaggatni. No, itt kezdődött a szitkozódás (El tudjátok képzelni a fejemet?) és ekkor jöttek be a lányok fotózni. Szerintem eléggé megsajnáltak (no meg a tortát is), mert azonnal nekiálltak ötletelni. Végül a tápióka keményítő lett a megoldás, amit nagyon nem akartam, de nem volt más választás. Zsuzsi segített felsorakoztatni a leveleket a sütire és csinált szép kis gömböket, Betti pedig cuki tököket gyurmázott. Szóval a csajok hála az égnek, megmentették a projektet. Jól megszenvedtünk érte, de szerintem megérte. Szerintetek?
Hozzávalók:
A piskótához:
- 250 g Bake-Free piskóta-muffin lisztkeverék
- 150 g reszelt, nyers sütőtök (kislyukún reszelve)
- 100 g négyszeres édesítő
- csipet Eden Premium fekete só
- fahéj (ne sajnáljuk)
- 70 g szobahőmérsékletű, cukormentes kókuszjoghurt
- 1-2 evőkanál vanília aroma
- 190 g szobahőmérsékletű víz
- 20 g friss citromlé
- fél csomag sütőpor (6 g)
- 1 g kókuszolaj a forma kikenéséhez
A mázhoz:
- 60 g kókuszolaj
A marcipánhoz:
- 100 g Eden Premium mandulaliszt
- 60 g Eden Premium porrá őrölt eritrit
- csipet szkorbinsav
- 10 g kókuszolaj
- 30 g víz
- a színezéshez piros, sárga ételfesték, kakaó
- tápióka keményítő a nyújtáshoz
Elkészítés:
A piskótához keverjük össze külön a nedves és a száraz hozzávalókat, öntsük egybe, adjuk hozzá a reszelt tököt és keverjük el alaposan. Simítsuk egy vékonyan olajozott formába (én 20 cm átmérőjűt használtam) és előmelegített 180 fokos sütőben süssük készre 35 perc alatt (sütőfüggő, tökfüggő, tűpróba) alsó-felső sütéssel. Nekem kihűlve 765 g lett és megskalpoltam, hogy szép egyenletes legyen a felszíne. A nyesedék 112 g lett. Ezt leapríthatjátok és kiszáríthatjátok darált keksznek, vagy el is csemegézhetitek. A mázhoz vízgőz felett olvasszuk össze a hozzávalókat, keverjük össze alaposan és kenjük a kihűlt sütire. Hagyjuk megszilárdulni. A díszítéshez késes aprítóban dolgozzuk össze a hozzávalóakt a kakaó és a színezők kivételével és pihentessük becsomagolva hűtőben 1-2 órát. Keverjük össze a színezőkkel (érdemes kesztyűben dolgozni) és tápióka keményítővel alaposan megszórt felületen nyújtsuk ki és szaggassuk, formázzuk tetszőlegesen. Díszítsük fel vele a sütit és vágjuk 12 darab egyforma szeletre.
112 kcal, 4,2 g zsír, 23,1 g szénhidrát amelyből poliolok 8,8 g, 2,6 g rost, 2,1 g fehérje
2,6 g