A tavasz első futárát hívtam asszisztálni ehhez a finomsághoz, a medvehagymát! Annyira finom lett, hogy elmondani sem tudom, de azért megpróbálom leírni. Benne vannak az év első napsugarai, a friss levegő és a várakozás, vágyakozás a meleg levegő finom, bár még sete suta érintésére, várakozás a víg, önfeledt madárcsiripelésre, a tücsökciripelésre, a békák gondtalan éneklésére, a katicák örömteli röppenéseire, a nárciszok, jácintok mennyei, zamatos illatára, a hűsítő esti szellőkre és a nyár szabad, izgatott morajlására. Nos valami ilyesmire gondoljatok, amikor ezt a medvehagymás lapkenyeret eszitek. :)
Hozzávalók:
A tésztához:
- 150 g Bake-Free kelt tészta lisztkeverék
- 200 g Bake-Free piskóta-muffin lisztkeverék
- 8 g Himalája só, fokhagyma granulátum ízlés szerint
- fél csomag porélesztő (3,5 g)
- 2 g kókuszvirág cukor
- 200 g langyos cukormentes mandulaital (Joya)
- 100 g cukormentes kókuszjoghurt (Aldi Natur Aktiv)
- 50 g nagyon sűrű kókuszkrém (Aldi, konzerves Asia)
A töltelékez:
- fél csomag medvehagyma (50 g)
- 20 g növényi margarin (Liga)
Elkészítés:
A tésztához keverjük össze a száraz hozzávalókat. A neves hozzávalókat is keverjük csomómentesre és melegítsük fel, hogy az élesztő tudjon dolgozni. Keverjük a szárazakhoz és gyúrjuk össze alaposan. Lefedve, meleg helyen kelesszük 45 percig. Száraz felületen nyújtsuk vékonyra és kenjük meg olvasztott margarinnal (picit hagyjunk meg belőle), szórjuk meg az apróra vágott medvehagymával. Vágjuk fel kisebb téglalapokra (nekem 30 darab 6x9cm-es lett) és sorakoztassuk őket egymás mellé, élére állítva egy kenyérsütő formába (nekem 9x30 cm-es) és csorgassuk meg a maradék margarinnal. Lefedve kelesszük tovább 15 percig. Előmelegített 200 fokos sütőben, alsó-felső sütéssel süssük 10 percig, majd vegyük le a hőfokot 180 fokra és süssük tovább még 35 percig.