Nagyon sok helyen látom, hogy kérdezitek a rántott témát. Kérdezi tojásallergiás, gluténérzékeny és vegán egyaránt, ezért úgy döntöttem, hogy most mindenre választ adok a receptekkel és a pontos leírásokkal. Ha ezek után is marad esetleg kérdésetek, bátran tegyétek fel. Minden variációt elkészítettem sütőben és bő olajban sütve is. Olajban sült krumpli is került melléjük (csak, hogy maradjunk a hagyományoknál), de mutatom gluténmentes köretekkel is hogyan passzol. Mivel a rántott szelet most a 0 szénhidráttartalmú hús helyett lisztkeverékből készül, így jóval laktatóbb is lesz. Sültkrumpli mellé jó, ha egy szelettel meg fogtok tudni enni, így készüljetek rá az adagokkal kapcsolatban. Ha kevesebb szénhidrátot szeretnétek bevinni, lecserélhetitek a krumplit zellerre, az is ugyanolyan szépen megsül és nagyon finom. Vagy fogyaszthatjátok párolt zöldséggel, vagy zöldsalátával. Hogy minden kérdést eloszlassak, többféle liszttel is lehet panírozni, így kölesliszttel és csicseriborsó liszttel is, valamint többféle panírral hozom a recepteket Nektek. A zsemlemorzsás panírral hagyományosabb, eredetire jobban hajazós szeleteket lehet készíteni, a borsófehérje dara arra az esetre nagyon jó, ha nincs kéznél éppen zsemlemorzsa és ez egy picivel kevesebb szénhidrátot is tartalmaz, valamint több fehérjét. Azt tudnotok kell, hogy az én ízlésemnek ezek a finomságok csak frissen és melegen az igaziak, de ízlések és pofonok.
Rántott szelet zsemlemorzsával, kölesliszttel, olajban sütve
Hozzávalók:
A rántott szelethez:
A alaphoz:
- 115 g Bake-Free alap fasírtkeverék köleses
- 120 g langyos víz
- 4 g Himalája só
A panírhoz:
- kölesliszt az 1. fázishoz
- 30 g kölesliszt a 2. fázishoz
- 60 g víz
- Eden Premium fekete só, fokhagyma granulátum
- 25 g Bake-Free házi zsemlemorzsa
A sütéshez:
- kókuszolaj
A körethez:
- 500 g burgonya (tisztítva mérve)
- paradicsom
- jégsaláta
Az uborkasalátához:
- 200 g víz
- 2 teáskanál Eden Premium eritrit (4 g)
- 1 gerezd fokhagyma (2,5 g)
- 250 g uborka
- citromlé ízlés szerint
- őrölt paprika ízlés szerint
- Himalája só ízlés szerint
Elkészítés:
Az alaphoz keverjük össze a hozzávalókat és hagyjuk állni 10 percig. Osszuk pontosan 4 darab egyforma részre és nedves kézzel lapítsuk le (lehet nedves nyújtófával is dolgozni) és alakítsuk formára őket. Vigyázzunk, hogy ne legyenek túl vékonyak, mert a panírozáskor még úgy is nyomkodni fogjuk őket (nekem körülbelül 16x8 cm-esek lettek). Kicsinek tűnnek elsőre, de még tényleg lapulni fognak, ezáltal majd pont jó lesz a méretük. 30 gramm köleslisztet keverjünk össze 60 g vízzel, fekete sóval és fokhagyma porral, ez lesz a tojás helyett. Ezzel a mennyiséggel pontosan 4 darabot tudunk majd bepanírozni. Időközben sűrűsödhet, ebben az esetben hígítsuk pici vízzel. A fekete sótól lesz tojásos ízvilágú, de ez cserélhető bármilyen sóra, csak akkor a jellegzetes íz és illat elmarad. Egy tányérba öntsünk ki köleslisztet, ez lesz az első fázis, egy másikba pedig a zsemlemorzsát, ez pedig a harmadik fázis lesz. Innentől kezdve már mindenki ismeri a járást ;-). Nekem az 1. fázis 3 g köleslisztet vett fel, a harmadik fázis 25 g zsemlemorzsát, erre vannak számolva a tápértékek lent. Hamarabb megsül, mint a hús, csak maximum 1-1 perc kell neki oldalanként. A salátához keverjük el a langyos vízben az eritviát, a préselt fokhagymát, a sót és citromlevet. Keverjük össze a karikákra vágott uborkával (én nem szoktam előtte lesózni, nekem kell az a finom lé) és tegyük hűtőbe, hogy jól összeérjenek az ízek. A krumplit hámozzuk meg, vágjuk hasábokra és forró olajban süssük meg.
Rántott szelet zsemlemorzsával, kölesliszttel, sütőben sütve
Tulajdonképpen minden ugyanaz, mint az olajban sütésnél, csak itt sütőben készülnek el a szeletek. Arra érdemes figyelni, hogy tényleg ne nyomkodjuk agyon az alapokat panírozás alatt, mert, ha papírvékony lesz, akkor keményre fognak sülni. Körülbelül fél centi vastagnak kell lenniük, amikor a sütőbe kerülnek.
Hozzávalók:
A rántott szelethez:
A alaphoz:
- 115 g Bake-Free alap fasírtkeverék köleses
- 120 g langyos víz
- 4 g Himalája só
A panírhoz:
- kölesliszt az 1. fázishoz
- 30 g kölesliszt a 2. fázishoz
- 60 g víz
- Eden Premium fekete só, fokhagyma granulátum
- 25 g Bake-Free házi zsemlemorzsa
A sütéshez:
- 15 g kókuszolaj
A körethez:
- 100 g teff mag
- 140 g mirelit kukorica
- Himalája só
- 2 g Eden Premium sómentes ételízesítő
A salátához:
- 200 g víz
- 2 teáskanál Eden Premium eritrit (4 g)
- 1 gerezd fokhagyma (2,3 g)
- 200 g paradicsom
- 1 szál újhagyma (tisztítva 35 g)
- citromlé ízlés szerint
- őrölt paprika ízlés szerint
- Himalája só ízlés szerint
Elkészítés:
A rántott szeletekhez készítsük el az alapokat és panírozzuk be a fent leírtak alapján. Tegyük őket szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire és vékonyan olajozzuk meg őket. Előmelegített 180 fokos sütőben süssük 15 percig, majd fordítsuk meg őket, olajozzuk le vékonyan és süssük további 5 percig. A körethez kétszeres mennyiségű sós, ételízesítős vízben, résnyire nyitott fedő alatt, alacsony fokozaton főzzük készre a teffet körülbelül 15 perc alatt. További 10 percre fedjük le teljesen. Pároljuk meg a kukoricát és keverjük össze a főtt teffel. A salátához keverjük el a langyos vízben az eritviát, a préselt fokhagymát, a sót és citromlevet. Keverjük össze a karikákra vágott paradicsommal és hagymával, majd tegyük hűtőbe, hogy jól összeérjenek az ízek.
1 adag rántott szelet kukoricás teffel, paradicsomsalátával átlagos tápértéke:
320 kcal, 6 g zsír, 53,8 g szénhidrát amelyből poliolok 1 g, 9,6 g rost, 10 g fehérje
1 adag rántott szelet kukoricás teffel, paradicsomsalátával átlagos felszívódó szénhidráttartalma: 52,8
1 darab rántott szelet átlagos tápértéke: 178 kcal, 4,9 g zsír, 26,6 g, 4,6 g rost, 4,9 g fehérje
Rántott szelet borsófehérjével, csicseriborsóliszttel olajban sütve
Ez a variáns annyiban különbözik az elsőtől, hogy a kölesliszt csicseriborsólisztre, a zsemlemorzsa pedig darált borsófehérje granulátumra lett cserélve. Csak, hogy lássátok, hogy itt nincsenek kőbe vésett szabályok.
Hozzávalók:
A rántott szelethez:
A alaphoz:
- 115 g Bake-Free alap fasírtkeverék köleses
- 120 g langyos víz
- 4 g Himalája só
A panírhoz:
- csicseriborsóliszt az első fázishoz
- 30 g Eden Premium csicseriborsóliszt a második fázishoz
- 70 g víz
- Eden Premium fekete só, fokhagyma granulátum
- 52 g Eden Premium borsófehérje granulátum ledarálva
A sütéshez:
- kókuszolaj
A körethez:
- 500 g burgonya (tisztítva mérve)
- 100 g cukormentes kókuszjoghurt (Aldi Natur Aktiv)
- Himalája só, fokhagyma granulátum, feketebors, metélőhagyma ízlés szerint
- 1 mokkáskanál cukormentes dijoni mustár (Aldi Lomee) (3 g)
A káposztasalátához:
- 200 g víz
- 2 teáskanál Eden Premium eritrit (4 g)
- 1 gerezd fokhagyma (tisztítva 2,9 g)
- 200 g fejes káposzta
- citromlé ízlés szerint
- Himalája só ízlés szerint
Elkészítés:
Az alaphoz keverjük össze a hozzávalókat és hagyjuk állni 10 percig. Osszuk pontosan 4 darab egyforma részre és nedves kézzel lapítsuk le (lehet nedves nyújtófával is dolgozni) és alakítsuk formára őket. Vigyázzunk, hogy ne legyenek túl vékonyak, mert a panírozáskor még úgy is nyomkodni fogjuk őket (nekem körülbelül 16x8 cm-esek lettek). Kicsinek tűnnek elsőre, de még tényleg lapulni fognak, ezáltal majd pont jó lesz a méretük. 30 gramm csicseriborsó lisztet keverjünk össze 70 g vízzel, fekete sóval és fokhagyma porral, ez lesz a tojás helyett. Ezzel a mennyiséggel pontosan 4 darabot tudunk majd bepanírozni. Időközben sűrűsödhet, ebben az esetben hígítsuk pici vízzel. A fekete sótól lesz tojásos ízvilágú, de ez cserélhető bármilyen sóra, csak akkor a jellegzetes íz és illat elmarad. Egy tányérba öntsünk ki csicseriborsó lisztet, ez lesz az első fázis, egy másikba pedig a darált borsófehérje granulátumost, ez pedig a harmadik fázis lesz. Innentől kezdve már mindenki ismeri a járást ;-). Nekem az 1. fázis 5 g csicseriborsó lisztet vett fel, a 3. fázis 52 g borsó fehérjét, erre vannak számolva a tápértékek lent. Hamarabb megsül, mint a hús, csak maximum 1-1 perc kell neki oldalanként. A salátához keverjük el a langyos vízben az eritviát, a préselt fokhagymát, a sót és citromlevet. Keverjük össze a csíkokra vágott káposztával és tegyük hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek. A káposztát, ha úgy szeretitek jobban, blansírozhatjátok is. Ebben az esetben forrásban lévő vízben főzzük maximum 1 percig, hagyjuk kihűlni és csak ez után keverjük össze a lével. A krumplit hámozzuk meg, vágjuk hasábokra és forró olajban süssük meg. A joghurtot keverjük össze a fűszerekkel és a mustárral.
1 adag rántott szelet sültkrumplival, joghurttal, káposztasalátával átlagos tápértéke, olajban sütés nélkül számolva:
337 kcal, 4,5 g zsír, 51,6 g szénhidrát amelyből poliolok 1 g, 11,7 g rost, 16,9 g fehérje
1 adag rántott szelet sültkrumplival, joghurttal, káposztasalátával átlagos felszívódó szénhidráttartalma, olajban sütés nélkül számolva: 50,6 g
1 darab rántott szelet átlagos tápértéke, olajban sütés nélkül számolva:
177 kcal, 2 g zsír, 23,2 g szénhidrát, 7,8 g rost, 12,5 g fehérje
Rántott szelet borsófehérjével, csicseriborsóliszttel sütőben sütve
Tulajdonképpen minden ugyanaz, mint az olajban sütésnél, csak itt sütőben készülnek el a szeletek. Arra érdemes figyelni, hogy tényleg ne nyomkodjuk agyon az alapokat panírozás alatt, mert, ha papírvékony lesz, akkor keményre fog sülni.
Hozzávalók:
A rántott szelethez:
A alaphoz:
- 115 g Bake-Free alap fasírtkeverék köleses
- 120 g langyos víz
- 4 g Himalája só
A panírhoz:
- Csicseriborsóliszt az első fázishoz
- 30 g Eden Premium csicseriborsóliszt a második fázishoz
- 70 g víz
- Eden Premium fekete só, fokhagyma granulátum
- 52 g Eden Premium borsófehérje granulátum ledarálva
A sütéshez:
- 15 g Eden Premium kókuszolaj
A körethez:
- 100 g hajdina
- 140 g mirelit zöldborsó
- Himalája só
- 2 g Eden Premium sómentes ételízesítő
- narancs
- uborka
- paradicsom
- salátalevél
Elkészítés:
A rántott szeletekhez készítsük el az alapokat és panírozzuk be a fent leírtak alapján. Tegyük őket szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire és vékonyan olajozzuk meg őket. Előmelegített 180 fokos sütőben süssük 15 percig, majd fordítsuk meg őket, olajozzuk le vékonyan és süssük további 5 percig. A körethez mossuk át alaposan a hajdinát forró folyóvíz alatt, majd kétszeres mennyiségű sós, ételízesítős vízben, résnyire nyitott fedő alatt, alacsony fokozaton főzzük készre körülbelül 10 perc alatt. Fedjük le teljesen további 10 percig. Pároljuk meg a zöldborsót és keverjük össze a főtt kölessel.
1 adag rántott szelet borsós hajdinával átlagos tápértéke:
330 kcal, 6,8 g zsír, 44,2 g szénhidrát, 11,8 g rost, 18,4 g fehérje
1 darab rántott szelet átlagos tápértéke:
211 kcal, 5,9 g zsír, 23,2 g szénhidrát, 7,8 g rost, 12,5 g fehérje
A tápértékek az adott alapanyagból, a receptben leírt mennyiségű hozzávalókból lettek kiszámolva. Mivel minden alapanyagnak eltérő lehet a pontos tápértéke, ezért az általunk közzétett adatok tájékoztató jellegűek.
Az árak az Eden Premium webáruházában feltüntetett összegekből kerülnek kalkulációra, melyek a recept megjelenésének időpontjában érvényesek. Az egyéb hozzávalókhoz az adott időpont átlagárai kerülnek kalkulációra, ezért a feltüntetett összegek csak iránymutató jellegűek, felelősséget értük nem vállalunk és minden esetben magyar forintban értendőek.
Jó étvágyat kívánok!