Nem tudom hányan ismeritek ezt a szuper kis húsvéti fogást, én teljesen meglepődtem, újdonságként hatott rám, pedig ez egy régi, magyar ünnepi étel. Az eredeti változatot tojásból készítik, amit felkeverve, cukros tejben főznek ki, míg túró állaga nem lesz. Ezután konyharuhába helyezik és hagyják csepegni. Természetesen egyből tudtam, hogy hogyan fogom elkészíteni a mentes változatát, azonnal fakanalat ragadtam, így most már mi, menteskék is tudunk szirogot (illetve a mentes utánzatát) fogyasztani húsvétkor. Ami a legszebb a dologban, hogy ebből a receptből vegán túrógombócot is tudtok készíteni.
Hozzávalók:
- 100 g Eden Premium hántolt köles
- 100 g nagyon sűrű, krémes kókusztej (Aldi Asia konzerves)
- 200 g cukormentes mandulaital (Joya)
- 70 g négyszeres édesítő
- 20 g útifű maghéj liszt
- fél (kezeletlen) citrom reszelt héja
- vanília aroma
- csipet Eden Premium fekete só (a tojásos beütés miatt)
Elkészítés:
Az útifű maghéj liszten kívül keverjük össze a hozzávalókat és alacsony fokozaton. Résnyire nyitott fedő alatt főzzük készre 15-20 perc alatt, majd fedjük le teljesen 10 percre, hogy beszívja a maradék levet. Amint langyosra hűlt keverjük hozzá alaposan az útifű maghéj lisztet is és formázzunk belőle gömböt. Csomagoljuk folpackba és tegyük hűtőbe egy órára.