Az én imádott Jolly Joker-em, a töltött paprika. Mindenhol, mindenkor, akár bármennyit is meg tudnék enni belőle. Ősztől tavaszig, nyártól télig. Kedvenceim a sütőben készült változatok. Azért többes számban, mert készítettem már jénaiban, kerámiában, cserépben és vaslábasban is. Azt hiszem nem hagytam ki egyet sem a lehetőségek közül, és mindenféle formában megállja a helyét. Most is így történt, szinte még mosogatnom sem kellet, seperc alatt lába kélt. Szerintem jobban teszitek, ha azonnal dupla mennyiséggel kezdtek. Ezzel az előre fűszerezett paradicsomszósszal különösen finom lett. A szószt én minden esetben stevia porral édesítem, mert csak egy pici kell belőle és így abszolút nincs mellékíze (férfiakon, gyerekeken többszörösen tesztelt módszer), nekem jobban bevált, mint bármi más.
Hozzávalók 2 adaghoz:
- 5 kisebb darab tvpaprika (mag nélkül 365 g)
A töltelékhez:
- 50 g Eden Premium borsófehérje granulátum
- 3 g Eden Premium sómentes ételízesítő
- 150 g meleg/forró víz
- 40 g Eden Premium barna rizs
- 1 fej vöröshagyma (tisztítva 124 g)
- 3 gerezd fokhagyma (tisztítva 9,4 g)
- 30 g Bake-Free házi zsemlemorzsa
- 1 teáskanál Eden Premium arany lenmagliszt (8 g)
- Eden Premium Himalája só, feketebors ízlés szerint
- 1 evőkanál kókuszolaj (8 g)
A szószhoz:
- 1 üveg Sempre Napoli - Basilico paradicsomszósz
- 150 g víz
- késhegynyi Eden Premium stevia por (kihagyható, cserélhető)
Elkészítés:
A barnarizst öblítsük át forró folyóvíz alatt, majd kétszeres mennyiségű sós vízzel, résnyire nyitott fedő alatt főzzük készre 30-40 perc alatt, majd fedjük le teljesen további 10 percre. A töltelékhez pirítsuk meg olajon az apróra vágott vöröshagymát, majd keverjük hozzá a préselt fokhagymát is. A granulátumot keverjük össze a sómentes ételízesítővel és sóval, majd öntsük fel a meleg/forró vízzel és fedjük le 10 percre. Keverjük össze a főtt rizzsel, a zsemlemorzsával, a fűszerekkel, a pirított hagymával és az arany lenmagliszttel. Osszuk 7 darab egyforma részre és töltsük be a paprikákba, a maradék kettőből pedig formázzunk gombócokat és tegyünk mindent egy tepsibe (nekem 26x18 cm-es). A paradicsomszószt keverjük össze a stevia porral és a vízzel és öntsük a paprikákra. Fedjük le, majd előmelegített sütőben 180 fokon, alsó-felső sütéssel süssük 50 percig, majd tekerjük fel 220 fokra és állítsuk át légkeverésre a sütőt még 10 percre.