Ha nyár, akkor mindenképpen aktuális a saslik, de, ha be tudtok szerezni egy grillserpenyőt, akkor bármelyik évszakban elkövethetitek ezt a remek „nembűncselekményt”. Csak, hogy ne legyen annyira snassz, picit csavartam a sztorin, szentségtörésnek hangozhat, de isteni lett, hisz a barack karamellizálódott cukortartalma fejedelmivé varázsolta az egész ételt. A húst az egyik legjobb barátommal a borsófehérje kockával helyettesítettem és nem is gondoltam, hogy ennyire bele fog illeni (ámbár volt egy sanda gyanúm rá). A saláta szerintem önagáért beszél, benne van az egész nyár, a sok napsütés, csak rá kell nézni és mesélni fog.
Hozzávalók 4 adaghoz:
A saslikhoz:
- koktélparadicsom (90 g)
- 1 kisebb cukkíni (170 g)
- 2 darab nagyobb csiperkegomba (120 g)
- sárga, piros és zöld színű paprika (150 g)
- lilahagyma (45 g)
- 20 g Eden Premium borsófehérje kocka
- 2 g Eden Premium sómentes ételízesítő
- füstölt fűszerpaprika
- Himalája só
- 80 g forró víz
- 1 darab kukorica
A páchoz:
- 2 evőkanál kókuszolaj (16 g)
- Himalája só, fokhagyma granulátum, zöldbors, oregáno, rozmaring, kakukkfű ízlés szerint, pici fürtölt fűszerpaprika
- pár csepp citromlé
A salátához:
- 1 darab őszibarack (tisztítva, mag nélkül 170 g)
- 1 kisebb batáta (tisztítva 245 g)
- 2 szál zellerszár (152 g)
- lilahagyma (35 g)
- 1 darab alma (tisztítva 145 g)
- zöld, sárga és piros színű paprika (100 g)
- jégsaláta (100 g)
- 50 g blansírozott mandula
- 1 evőkanál tökmagolaj (8 g)
- pár csepp citromlé
Elkészítés:
A saslikhoz keverjük össze a borsófehérje kockát a sóval, az ételízesítővel, a paprikával és a forró vízzel, majd fedjük le 10 percre. A barackot szeleteljük fel és süssük meg a grillen. A zöldségeket szeleteljük fel ízlés szerint és húzzuk nyársra a picit kinyomkodott borsófehérje kockákkal (nekem 8 darab lett). A páchoz keverjük össze a hozzávalókat és ecsettel kenjük le a zöldségeket vele. Hagyjuk állni 20 percig, majd süssük meg vagy szabadtéri grillen, vagy grillserpenyőn. A kukoricát főzzük meg, szeleteljük fel és kenjük meg a páccal, hagyjuk állni és süssük meg a zöldségekkel együtt. Az édesburgonyát is hámozzuk meg, vágjuk kockákra, pároljuk meg enyhén, kenjük le a páccal, hagyjuk állni és süssük meg grillen, ez majd a salátába megy.