HOZZÁVALÓK
- 500 g Eden Premium Basic kenyér lisztkeverék
- 16 g cukor
- 14 g Himalája só
- 1 csomag porélesztő (7 g), vagy 25 g friss
- 460 g langyos víz
- 20 g olaj
ELKÉSZÍTÉS
Keverjük össze a száraz hozzávalókat majd adjuk hozzá a langyos vizet és az olajat is. Robotgéppel közepes fokozaton dolgozzuk össze maximum 5 perc alatt, amíg teljesen egynemű és sima nem lesz. Kanalazzuk (nedves kanállal) szilikonos sütőpapírral bélelt, vékony falú, minimum 2 literes kenyérformába és egyengessük el. Közben folyamatosan nedvesítsük a kanalat, mert ragadós a tészta. Lisztezzük le picit tetejét és lefedve meleg helyen kelesszük meg 45 perc alatt, közben melegítsük elő a sütőt alsó-felső sütéssel 200 fokra. Amint megkelt a kenyér spricceljük le langyos vízzel és tegyük a sütőbe 45 percig, majd vegyük ki a formából a sütőpapírral együtt és tegyük vissza a rácsra még 20 percig. Amint elkészült óvatosan húzzuk le róla a sütőpapírt és rácson hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután lehet szeletelni, de igazán másnap lesz a legjobb.
Kihűlve körülbelül 781 g lesz.
A kész kenyér amint kihűlt azonnal fagyasztható (szeletelve, adagonként). Kiolvasztva, visszanyerik eredeti, friss állagukat és ízüket. Eltarthatóságuk mélyhűtés nélkül, szobahőmérsékleten, lezárt nejlontasakban 3 nap. Hűtőben is lehet tárolni, de fogyasztás előtt érdemes kenyérpirítóban vagy mikróban langyosítani.