Nincs is jobb vasárnapi ebéd egy jó kis brassóinál, természetesen csakis a finom leves után, leöblítve valami finom desszerttel. Vasárnap amúgy is illik halmozni az élvezeteket, nemde? Ugye, hogy igazam van. Persze, hogy a mentes brassóinak köze sincs az eredetihez. Főleg az enyémnek nem. Egyetlen egy hozzávalója (illetve kettő) stimmel, az pedig a fokhagyma és a vöröshagyma. Még a krumpli sem. És az íze sem. Semmi közük nincs egymáshoz. Mégis brassóinak neveztem el. Hogy miért? Egy oka van, mégpedig az, hogy én állandóan kilógok a sorból az étkezésemet illetően és néha jól esik csak az illúzióját megtartani annak, hogy nem. Bízom benne, hogy ezt nem bánjátok és meghagyjátok nekem ezt a kis örömöt, vagy akár osztoztok benne.
Hozzávalók 2 adaghoz:
- 1 fej zeller (tisztítva 536 g)
- 1 kisebb fej vöröshagyma (tisztítva 87 g)
- 2 duci gerezd fokhagyma (tisztítva 14 g)
- Eden Premium Himalája só, feketebors ízlés szerint
- 50 g Bake-Free alap fasírtkeverék-köleses
- 50 g langyos víz
- 2 g Himalája só
- friss citromlé
- füstaroma vagy füstölt só
- pár levél friss petrezselyemzöld
- 10 g kókusz amino szósz
- 1 kanál cukormentes (édesítőszermentes) szilvalekvár (20 g)
Elkészítés:
A zellert hámozzuk meg és vágjuk apró kockákra. Sózzuk, csorgassuk meg pár csepp citromlével és hagyjuk egy kicsit állni. Addig keverjük össze a fasírtkeveréket 50 g langyos vízzel és 2 g sóval. Pihentessük 5 percig, majd száraz felületen lapítsuk körülbelül fél-egy centi vastagra. Pároló edényben (vagy edény-szűrő-fedő hármasban) közepes fokozaton pároljuk meg 15-20 perc alatt. A zellert a levével együtt keverjük össze az amino szósszal, feketeborssal és pici sóval (vigyázzunk, mert az amino szósz elég sós). Terítsük sütőpapírral bélelt tepsire és előmelegített 230 fokos sütőben süssük készre 15-20 perc alatt. A párolt fasírtot és a vöröshagymát kockázzuk fel. A szilvalekvárt keverjük el pici vízzel és ebben pároljuk puhára a vöröshagymát, majd a fasírtot is. Mielőtt elkészül, préseljük hozzá a fokhagymát is és spricceljük meg füstaromával. Mint elkészült a zeller tálalhatjuk is egymással.
220 kcal, 1,7 g zsír, 40 g szénhidrát, 10 g rost, 8,2 g fehérje