A fogyókúrázók most csukják be a szemüket gyorsan…. Erről a desszertről ódákat tudnék zengeni, annyira imádtam megtervezni, készíteni és majszolni is. Nem egy tipikius élére állított torta, vagy cukrászsüti, hanem amolyan tiramisu jellegű (tudjátok egészben még szép, de kiszedve már, …. hát finom) krémes, folyós, inkább kanalazható. Nekem nagyon tetszik ahogy a sötét lekvár a világos kókuszos krémmel csak úgy szabadon csorog le a piskóta oldalán, pont ahogyan azt jól felépített stratégiával megterveztem. Perfect.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 300 g Bake-Free piskóta-muffin lisztkeverék
- 130 g Eden Premium eritrit
- csipet Eden Premium fekete só
- 3/4 csomag sütőpor (9 g)
- 1 evőkanál vanília aroma
- 45 g kókuszolaj + 1 g a forma kikenéséhez
- 360 g cukormentes mandula ital
A mázhoz:
- 55 g növényi margarin
- 55 g Eden Premium eritrit
- 15 g cukromentes mandula ital
- 7 g kakaópor
- 1 teáskanál csokoládé-, vagy rum aroma
- 130 g kókuszreszelék
A krémhez:
- 100 g + 100 g kókuszkrém
- 150 g cukormentes mandula ital
- 145 g Eden Premium eritrit
- 75 g Eden Premium barna rizsliszt
- 50 g kókuszreszelék
- 1 teáskanál vanília aroma
- pár csepp frissen facsart citromlé
- 7 g Eden Premium konjac liszt
- 125 g növényi margarin
A töltelékhez:
- 240 g cukormentes erdeigyümölcs lekvár
A díszítéshez:
- friss málna
- friss ribizli
Elkészítés:
A krémhez keverjük össze a hozzávalókat (itt csak 100 g kókuszkémmel) a margarin kivételével (először külön nemük szerint, majd egybe), majd folyamatosan kevergetve (kézi habverővel) forraljuk össze egy nagyobb átmérőjű edényben. Nagyon sűrű lesz, mint a lisztes törtburgonya, erő kell hozzá és ügyeljünk, hogy ne égjen le, de egyenletes érje mindenhol a hő. Tegyük át egy másik tálkába és hagyjuk teljesen kihűlni. A szobahőmérsékletű margarint dolgozzuk össze gépi habverővel a kókuszkrémmel, majd adjuk hozzá a kihűlt krémet is és az egészet alaposan dolgozzuk össze.
A piskótához keverjük össze a hozzávalókat (először külön nemük szerint, majd egybe), majd kanalazzuk egy vékonyan kiolajozott sütőformába (nekem 20 cm átmérőjű) és egyengessük el. Előmelegített 180 fokos sütőben süssük készre alsó-felső sütéssel 40 perc alatt (tűpróba). Vegyük ki a formából és fordítsuk meg úgy, hogy az alja legyen felül, így a súlya le fogja picit nyomni, ha esetleg púposabbra sült. Rácson hagyjuk teljesen kihűlni, majd szeljük 3 darab egyforma lapra. A mázhoz olvasszuk össze (nem kell forralni) a kókuszreszeléken kívül a hozzávalókat, kenjük meg vele a piskóta lapok minden felületét (én szilikonos ecsetet használtam), majd szórjuk meg kókuszreszelékkel.
Rétegezzük a lapokat a krémmel és a gyümölcslekvárral, majd díszítsük friss gyümölcsökkel. Vágjuk 12 darab egyforma szeletre.
Jó étvágyat kívánok!