Tekeredő, bodrosodó, csavarodó, kunkorodó ki csodákat alkottam, cifracsíkos kivitelben. Elkészítettem eritrittel és eritvia MAX-szal is ugyan azt a receptet, hogy kedvetekre tudjatok közülük válogatni. Ami közös bennük, hogy gluténmentesek, tejmentesek, tojásmentesek, cukormentesek és űberfinomak is, de irreálisan ne várjatok annyit tőle, mint egy hagyományos kalácstól, tudjuk hol a helye a palettán, ott viszont a díjnyertesek közé tartozik. Szerintem arra is képesek, hogy felejthetetlenné tegyék az idei húsvétot, ráadásul pompás dísze is lesz az ünnepi asztalnak. Másnapra száradni fognak valamennyit, de megmelegítve újra meg fogják dobbantani a szíveteket.
Kakaós kalács eritrittel
HOZZÁVALÓK:
A tésztához:
- 1 csomag porélesztő
- 1 g kókuszvirág cukor
- csipet Eden Premium fekete só
- 50 g Eden Premium eritrit
- 160 g langyos víz
- 20 g növényi margarin + a kenéshez (Liga)
A töltelékhez:
- 20 g kakaópor
- 17 g Eden Premium porrá őrölt eritrit
- 60 g nagyon sűrű kókuszkrém (Aldi Asia)
ELKÉSZÍTÉS:
Keverjük össze a tészta hozzávalóit és 50 fokos sütőben letakarva kelesszük 60 percig, majd osszuk 2 egyforma részre és nyújtsunk belőlük téglalapot (nekem 18x31 cm-esek lettek). Keverjük össze a töltelék hozzávalóit és kenjük meg mindkettőt vele. Tekerjük fel a tésztákat, mint amikor kakaós csigát készítünk, hajtsuk őket U alakba, tegyük egymásra keresztben és négyes fonással fonjuk össze, a végeit pedig hajtsuk alá. Kenjük le margarinnal, majd szilikonos sütőpapírral bélelt tepsin előmelegített 210 fokos sütőben alsó-felső sütéssel süssük 10 percig, majd további 40 percig 180 fokon szintén alsó-felső sütéssel. Vágjuk 10 darab egyforma szeletre.
Kakaós kalács eritvia MAX-szal
HOZZÁVALÓK:
A tésztához:
- 200 g Bake-Free kelt tészta lisztkeverék
- 1 csomag porélesztő
- 1 g Eden Premium kókuszvirág cukor
- csipet Eden Premium fekete só
- 6 g Eden Premium eritvia MAX
- 180 g langyos víz (vagy növényi ital)
- 20 g növényi margarin + a kenéshez (Liga)
A töltelékhez:
- 25 g Eden Premium bio kakaópor
- 6 g Eden Premium eritvia MAX
- 60 g nagyon sűrű kókuszkrém (Aldi Asia)
- 10 g víz
ELKÉSZÍTÉS:
Keverjük össze a tészta hozzávalóit és 50 fokos sütőben letakarva kelesszük 60 percig, majd osszuk 2 egyforma részre és nyújtsunk belőlük téglalapot (nekem 34x20 cm-esek lettek). Keverjük össze a töltelék hozzávalóit és kenjük meg mindkettőt vele. Tekerjük fel a tésztákat, mint amikor kakaós csigát készítünk, hajtsuk őket U alakba, tegyük egymásra keresztben és négyes fonással fonjuk össze, a végeit pedig hajtsuk alá. Kenjük le margarinnal, majd szilikonos sütőpapírral bélelt tepsin előmelegített 210 fokos sütőben alsó-felső sütéssel süssük 10 percig, majd további 40 percig 180 fokon szintén alsó-felső sütéssel. Vágjuk darab egyforma szeletre.
Jó étvágyat!