A növényi étrendben a tejfölt sokféleképpen lehet helyettesíteni, viszont a leggyakrabban ezt szójával, illetve szójából készült tofuval, teszik, amit jónéhány ember nem fogyaszthat allergia miatt. A boltban kapható helyettesítők is általában szójából készülnek. A másik mumus a tejfehérje allergiásoknak a bolti készítményeket figyelembe véve a borsófehérje, ugyanis keresztallergénként viselkedhet a tejfehérjével. A tejfölhelyettesítő receptek gyakran tartalmaznak fehér rizst, amit pedig a cukorbetegséggel és inzulinrezisztenciával élők nem fogyaszthatnak, nekik ráadásul a bolti helyettesítők ki vannak lőve, mert általában tartalmaznak valamilyen cukorszármazékot és keményítőt is, ráadásul ők nem minden pürésített alapanyagot fogyaszthatnak reggelire és vacsorára, például a mostanában divatos (és egyébként szuper) fehérbabból készült tejfölhelyettesítőt sem. Egy szó, mint száz, tejfölt helyettesíthetünk akár karfiollal is. Én blansírozott mandulával szoktam gazdagítani, ezáltal krémesebb lesz az állaga és elfedi a keresztesvirágúakra jellemző csípősséget, de cserélhetitek ezt akár kesudióra, napraforgó magra is. Ne számítsatok tejföl ízre, ez egy könnyed karfiolkrém, ami kiválóan kiválthatja egyes esetekben a tejfölt. Most is mint mindig, amikor tejterméket helyettesítünk, a titok nyitja a citromlé mennyiségének az eltalálásában rejlik.
Hozzávalók:
- 1 kisebb fej karfiol (nyersen 420 g)
- 1 gerezd fokhagyma (tisztítva 6,5 g)
- 50 g blansírozott mandula
- 20 g Eden Premium gluténmentes sörélesztő pehely
- frissen facsart citromlé ízlés szerint
- Himalája só, őrölt tarkabors, őrölt szerecsendió ízlés szerint
Elkészítés:
A blansírozott mandulát áztassuk be pár órára forró vízbe, majd öblítsük át alaposan tiszta víz alatt. Így könnyebb lesz krémesíteni. Főzzük meg a karfiolt sós vízben és amikor kihűlt turmixoljuk krémesre a többi hozzávalóval. Akár botmixerrel is dolgozhatunk. Körülbelül 4,5-5 dl lesz.