Ikonikus desszertünk került ma mentesítési eljárás alá. Tudnotok kell, hogy csak nyomokban tartalmazza az eredeti hozzávalókat (hiszen mentes), ezért ne is számítsatok pontos hasonmásra, de azt garantálhatom, hogy nagyon finom és nem elhanyagolható mennyiségben tartalmazza a lúdláb érzést, hiszen kakaós is, csokis is, meggyes is és piha-puha.
Hozzávalók:
A piskótához:
- 250 g Bake-Free piskóta-muffin lisztkeverék
- 125 g Eden Premium eritrit
- csipet Eden Premium fekete só
- fél csomag sütőpor
- 12 g kakaópor
- 1 teáskanál rumaroma
- 80 g cukormentes kókuszjoghurt (Aldi Natur Aktiv)
- 250 g szobahőmérsékletű víz (vagy cukormentes növényi ital)
A krémhez:
- 200 g sűrű kókuszkrém (Aldi Asia)
- 300 g víz
- 38 g Eden Premium eritvia MAX
- 150 g Eden Premium barna rizsliszt
- 30 g kakaópor
- 1 teáskanál rum aroma
- 250 g növényi margarin (Liga)
A csokimázhoz:
- 40 g mentes étcsokoládé (Aldi choceur)
- 10 g kókuszolaj
Egyéb hozzávaló:
- 230 g magozott mirelit meggy (de a legjobb, ha friss) +12 darab a díszítéshez
Elkészítés:
A piskótához keverjük össze a nedves és a száraz hozzávalókat, majd öntsük össze és dolgozzuk el alaposan. Azonnal töltsük egy vékonyan olajozott vagy vizes, előzőleg összegyűrt szilikonos sütőpapírral bélelt formába (én 20 cm átmérőjűt használtam), majd előmelegített 180 fokos sütőben süssük készre alsó-felső sütéssel 30-35 perc alatt.
A krémhez a margarin kivételével keverjük össze a hozzávalókat (először nemük szerint), majd folyamatos kevergetés mellett főzzük nagyon sűrűre (megálljon benne a kanál), ez lesz a puding. Hagyjuk teljesen kihűlni (közben sűrűn kevergessük), majd botmixrerrel dolgozzuk teljesen simára, hogy biztos csomómentes legyen. Ezután gépi habverővel dolgozzuk el a kockákra vágott, szobahőmérsékletű margarint, majd folyamatosan keverve adagonként adjuk hozzá a pudingot és keverjük el jól (továbbra is gépi habverővel). Így lesz belőle krém. Fontos, hogy tegyük mélyhűbe egy órára, különben ki fog folyni a lapok közül!
Amint kihűlt a piskóta vágjuk körbe a tetejét és a kerültét egyenletesre, majd szeljük ketté. Kenjük meg a krém körülbelül háromnegyedével, nyomkodjuk bele teljesen a kiolvadt, alaposan lecsepegtetett és papírtörlővel megnyomkodott meggyeket és tegyük rá a tetejét. Rögzítsük körbe egy sütőpapírcsíkkal (vagy tortakarikával. Kenjünk a tetejére is egy kis krémet, majd tegyük hűtőbe egy órára. Amikor kivettük szedjük le róla a sütőpapírt/tortakarikát, majd a maradék krémmel (hagyjunk meg belőle egy picit a díszítéshez) kenjük körbe a kerületét és a tetejét is. Ha van időnk tegyük vissza a hűtőbe egy órára.
A csokimázhoz vízgőz felett olvasszuk össze a hozzávalókat és amint hűlt egy picit, egyenletesen kenjük a torta tetejére. A nyesedéket késes aprítóval dolgozzuk durvára, majd díszítsük fel a kerületét. Várjuk meg míg megköt a csokimáz, majd a legutolsó maradék krémet töltsük habzsákba és díszítsük vele a tortát. Mindegyik díszítésre tegyünk egy-egy meggyet is. Vágjuk forróvizes késsel 12 darab egyforma szeletre.
@edenpremium_hu Mentes lúdláb torta 🥰 teljes receptet megtalálod az oldalon 👀 #mentestorta #cukormentes #glutenfree #edenpremium ♬ QUIET DOWN 2 - Madison Malone