Nem és nem és nem telhet el nyár savanykás desszert nélkül. Különösen ilyen dekoratív desszert nélkül nem. Törekedtem arra, hogy ez a gyümölcsös álom kevesebb zsiradékkal készüljön, ezért nem igazán hasonlít a keksztekercshez az állagát illetően, ennek ellenére oltári jó lett. Margarinból jóval kevesebb került bele, helyette kölest használtam és szerintem tökéletesen megállta a helyét, egy isteni szellős krém lett a végeredmény. Nyilván nem annyira szellős, mint az igazi. Viszont oltári jó lett.
Hozzávalók:
A kekszhez:
- 150 g Bake-Free linzer lisztkeverék
- 6 g Eden Premium eritvia MAX
- 30 g kókuszolaj olvasztott állapotban
- 70 g víz
- 1 evőkanál vanília aroma
A masszához:
- 8 g Eden Premium eritvia MAX
- 3 g Eden Premium arany lenmagliszt
- 100 g meleg víz
- pár csepp frissen facsar citromlé
- 3 teáskanál vanília aroma
Az erdei gyümölcsös krémhez:
- 50 g hántolt köles
- 50 g nagyon sűrű kókuszkrém (Aldi Asia)
- 10 g Eden Premium eritvia MAX
- 100 g víz
- frissen facsart citromlé ízlés szerint
- 2 evőkanál vanília aroma
- 150 g mirelit erdei gyümölcs
- 100 g növényi margarin (Liga)
A díszítéshez:
- 40 g mirelit erdei gyümölcs
- friss citromfű levél
Elkészítés:
Az erdei gyümölcsös krémhez öblítsük át a kölest alaposan forró víz alatt, majd keverjük össze az eritvia MAX-szal, a kókuszkrémmel, a vízzel, az aromával a kiolvasztott, lecsepegetett gyümölcsökkel és lassú tűzön fedő alatt főzzük készre 10-15 perc alatt. A margarint robotgéppel keverjük össze alaposan a lenmagliszttel és adjuk hozzá fokozatosan a kihűlt, főtt kölest, csöpögtessük meg citromlével, majd dolgozzuk össze alaposan.
Keverjük össze a keksz hozzávalóit és pihentessük 10 percig. Szilikonos sütőpapíron nyújtsuk fél cm vastagságúra és vágjuk kockákra. Húzzuk rá a tepsire és előmelegített 180 fokos sütőben alsó-felső sütéssel süssük készre 15 perc alatt. Amint kihűlt késes aprítóval dolgozzuk finomra és keverjük össze a massza hozzávalóival.
A masszát nyújtsuk ki száraz felületen téglalap alakúra (nekem 31x23 cm-es lett). Ez melós munka lesz, picit szétesős, de ez nem fog levonni az értékéből. Kenjük rá a gyümölcsös krém 1/3-át, majd tekerjük fel (ez sem a legegyszerűbb, de megoldható) és kenjük körbe a maradék krémmel. Egy 1 órás hűtés nem árt neki. Díszítsük fel a gyümölcsökkel és a citromfűvel. Vágjuk 15 darab egyforma szeletre.
A tápértékek az adott alapanyagból, a receptben leírt mennyiségű hozzávalókból lettek kiszámolva. Mivel minden alapanyagnak eltérő lehet a pontos tápértéke, ezért az általunk közzétett adatok tájékoztató jellegűek.