Tulajdonképpen itt sincs komolyabb történet a háttérben. Egyszerűen csak ráéreztem a tortakészítés ízére és most pont ezt találtam ki. Annak viszont nagyon örülök, hogy a házi marcipánom ennyire jól formázható és ennyire jól lehet vele dolgozni. Nem is gondoltam volna. A nagy lelkesedés eredményeként jött létre ez a barackos marcipános torta is. Torták készítésénél általán a Bake-Free piskóta-muffin lisztkeveréket használom.
Hozzávalók:
A piskótához:
- 250 g Bake-Free piskóta-muffin lisztkeverék
- 55 g négyszeres édesítő
- 310 g víz
- csipet Eden Premium fekete só
- 12 g kakaópor (1 evőkanál)
- 1 evőkanál rumaroma
A marcipánhoz:
- 150 g Eden Premium mandulaliszt
- 90 g Eden Premium porrá őrölt eritrit
- 15 g kókuszolaj
- pár csepp mandula aroma
- 45 g citromlé (helyettesíthető vízzel, vagy növényi itallal)
A barackos réteghez:
- 100 g aszalt sárgabarack
- 85 g Eden Premium eritrit
- 300 g víz
- 5 g Eden Premium agar-agar
A csokiréteg:
- 30 g mindenmnetes étcsokoládé
- 5 g kókuszolaj
Elkészítés:
Piskóta:
Keverjük össze a tészta hozzávalóit, majd egyenletesen oszlassuk el a szilikonos sütőpapírral bélelt tortaformában (én 20 cm átmérőjűt használtam). Előmelegített 180 fokos sütőben alsó-felső sütéssel süssük készre 30 perc alatt. Várjuk meg amíg kihűl.
Marcipán:
Keverjük össze a hozzávalókat és késes aprítóval dolgozzuk krémesre. Tekerjük folpakba és tegyük hűtőbe minimum 2 órára. A nyújtásokat 2 szilikonos sütőpapír közt fogjuk majd végezni.
Barackos réteg:
Turmixoljuk krémesre a barackot a vízzel és tegyük fel főni. Az eritritet keverjük össze az agar-agarral és öntsük a barackhoz. Folyamatos kevergetés mellett főzzük addig, amíg egyet-kettőt rottyan.
Csokiréteg:
Vízgőz felett olvasszuk össze a hozzávalókat.
Összeállítás:
A piskótát szeljük 3 egyforma lapra. Az első lapot tegyük a sütőformába és kanalazzuk rá a langyos barack 1/3-át, hagyjuk kötni 5 percig, tegyük rá a másik lapot, vékonyan kenjük meg barackkal, erre jön a marcipán 1/4-edéből méretre nyújtott lap. Kanalazzuk rá a barack másik 1/3-át és tegyük rá az utolsó piskóta lapot is. Várjuk meg, amíg összeáll a torta, megdermed teljesen a barack. Vegyük ki a formából és, ha kell, melegítsük meg picit a maradék barackot, hogy kenhető legyen. Kenjük meg vele a torta tetejét és körbe is. A marcipánból nyújtsunk formát a tetejére és a kerületére is és borítsuk be vele az egész tortát. Díszítsük az olvasztott csokival tetszés szerint. Vágjuk 12 darab egyforma szeletre.
1 szelet marcipános barackos torta átlagos tápértéke:
201 kcal, 10 g zsír, 40,3 g szénhidrát amelyből poliolok 20,3 g, 4,7 g rost, 5,2 g fehérje
1 szelet marcipános barackos torta átlagos felszívódó szénhidráttartalma: 20 g
Nehézségi fok (1-5): 5
Elkészítési idő: 60-70 perc+ amíg hűl és összeáll a torta
Kalkuláció: Az egész torta ̴ 2773.- Ft-ba kerül, 1 szelet (ha 12 darab egyforma szeletre vágjuk) ̴ 231.- Ft.
A tápértékek az adott alapanyagból, a receptben leírt mennyiségű hozzávalókból lettek kiszámolva. Mivel minden alapanyagnak eltérő lehet a pontos tápértéke, ezért az általunk közzétett adatok tájékoztató jellegűek.
Az árak az Eden Premium webáruházában feltüntetett összegekből kerülnek kalkulációra, melyek a recept megjelenésének időpontjában érvényesek. Az egyéb hozzávalókhoz az adott időpont átlagárai kerülnek kalkulációra, ezért a feltüntetett összegek csak iránymutató jellegűek, felelősséget értük nem vállalunk és minden esetben magyar forintban értendőek.
Jó étvágyat kívánok!