Lucskos, nedves, laza, puha, csatakos, latyakos, csúszós, gondtalan, rendetlen, felületes, nem a termetére szabott. Ezeket a szavakat találtam a sloppy-ra. Ugye tökéletes megnevezés? Mind, egytől egyig illik Joci kománkra. No, viccet félretéve, ez egy megagiga szendó lett, megagia mennyiségű töltelékkel. Eredetileg marharaguból készül, búzalisztes pihe-puha bucival. Úgy megkívántam a képek alapján, hogy muszáj voltam elkészíteni ezt a brutális hamburgert mentesen.
Hozzávalók:
- 30 g Eden Premium borsófehérje granulátum
- 90 g meleg víz
- 1 teáskanál Eden Premium sómentes ételízesítő (2 g)
- 150 g paradicsomszósz
- 160 g kaliforniai paprika
- 2 evőkanál (20 g) kókusz amino szósz (elhagyható, csak a szójaszósz helyettesítésére használtam)
- Himalája só, feketebors, bükkfán füstölt paprika, őrölt kömény, cayenne bors ízlés szerint
- leheletnyi Eden Premium stevia por
- fél fej vöröshagyma (tisztítva 57 g)
- 4 gerezd fokhagyma (tisztítva 14 g)
- 1 teáskanál kókuszolaj (4 g)
- 1 teáskanál cukormentes dijoni mustár 14 g (Aldis, kis üveges)
- pár csepp friss citromlé, vagy balzsamecet
Elkészítés:
Vágjuk apróra a hagymát és pirítsuk meg a kókuszolajon. Préseljünk rá 3 gerezd fokhagymát is. A granulátumot öntsük fel a vízzel és keverjük el a sómentes ételízesítővel és Himalája sóval. Fedjük le és hagyjuk állni 5 percig. Tegyük a hagymákhoz az apróra vágott kaliforniai paprikát is és pirítsuk össze. Fűszerezzük ízlés szerint, Öntsük hozzá a kókusz amino szószt, a paradicsom szószt, a citromlevet, vagy balzsamecetet és szórjuk bele a Stevia port is, de közben kóstolgassuk, hogy ne legen túl édes, tényleg csak egy leheletnyivel kezdjünk. Főzzünk belőle egy testes ragut. Ezt úgy tudjuk elérni, hogy alacsony lángon, résnyire nyitott fedő alatt 1-2 óráig főzzük, közben pótolva a folyadékmennyiséget. Ha nincs ennyi időnk, használjunk jó minőségű, teflon bevonatos wok-ot, abban sokkal hamarabb (kg 4-5 perc) összeforr és besűrűsödik. Mielőtt levennénk a tűzről, vagy kikapcsolnánk a főzőlapot keverjük bele a granulátumot, préseljük bele a maradék fokhagymát és melegítsük össze fél perc alatt. Körülbelül 4-5 dl mennyiség lesz. Töltsük a zsemlénkbe még melegen. Érdemes picit megmelegíteni a zsemlét is mielőtt betöltjük. Fogyasszuk egészséggel a maga nemes egyszerűségében. Én szénhidrátcsökkentett zsemlével tálaltam.
321 kcal, 8,4 g zsír, 38,8 g szénhidrát, 11,3 g rost, 23,2 g fehérje