1. ASZALT PARADICSOMOS, OLÍVÁS TUNKOLÓS, TÖKMAGOLAJOS HUMUSSZAL
Hozzávalók:
A tunkihoz (30 darab):
- 250 g Bake-Free házi kenyér lisztkeverék
- 4 darab (35 g) aszalt paradicsom (olajban eltett)
- 50 g olívabogyó
- 8 g Himalája só
- 310 g meleg víz
A humuszhoz:
- 100 g Eden Premium csicseriborsó (szárazon mérve)
- pár csepp citromlé
- fél kezeletlen citrom reszelt héja
- 4 evőkanál tökmagolaj (32g)
- Himalája só ízlés szerint
- őrölt feketebors, fokhagyma granulátum ízlés szerint
Elkészítés:
Tunki:
Vágjuk apróra az olívákat és az aszalt paradicsomot. Keverjük össze az összes hozzávalót és két szilikonos sütőpapír közt a sütőtepsiben nyújtsuk szét annyira, hogy teljesen kitöltse az összes helyet (körülbelül 3-4 mm vastag lesz). Vegyük le a tetejéről a sütőpapírt és vágjuk egyforma darabokra (nekem 30 darab lett). Kenjük meg az aszalt paradicsom olajával és előmelegített 190 fokos sütőben süssük készre 35 perc alatt alsó-felső sütéssel.
Humusz:
Főzzük készre a csicseriborsót, majd turmixoljuk krémesre a hozzávalókkal. Szükség esetén hígíthatjuk pici vízzel.
1 darab tunki átlagos tápértéke:
35,2 kcal, 0,9 g zsír, 5,3 g szénhidrát, 1,3 g rost, 0,7 g fehérje
Az egész adag humusz tápértéke:
694 kcal, 37,4 g zsír, 60 g szénhidrát, 17 g rost, 19 g fehérje
2. HAGYMÁS CSAVART BAGETTE:
Hozzávalók 4 darabhoz:
- 250 g Bake-Free szénhidrátcsökkentett kenyér lisztkeverék
- 6 g Himalája só
- fokhagyma granulátum, szárított medvehagyma ízlés szerint
- 390 g meleg víz
Elkészítés:
Keverjük össze a hozzávalókat és osszuk 8 darab egyforma részre. Formázzunk belőle kukacokat és kettesével csavarjuk össze. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsin, előmelegített 190 fokos sütőben süssük készre 50 perc alatt alsó-felső sütéssel.
1 darab átlagos tápértéke:
190 kcal, 1,25 g zsír, 31 g szénhidrát, 16,8 g rost, 4,2 g fehérje
3. ASZPIKOS ZÖLDSÉGEK
Hozzávalók:
- 230 g mirelit zöldségmix
- 5 dl víz
- 5 g Eden Premium agar-agar
- Himalája só ízlés szerint
A fehér részhez és a csillagokhoz:
- 200 ml kókuszkrém
- 2 dl víz
- 7 g Eden Premium agar-agar
- Himalája só ízlés szerint
Elkészítés:
Pároljuk puhára a zöldségeket és várjuk meg amíg kihűlnek. Vizezzük be a formánkat (én 30 cm hosszú, 10 cm széles és 4 cm magas formát használtam). Forraljuk fel a vizet a sóval és az agar-agarral. A zöldségek 1/3-át szórjuk a formába és öntsük fel a folyadék 1/3-ával. Várjunk pár percet, amíg valamennyire megszilárdul és fogpiszkálóval szurkáljuk meg picit. Ezt ismételjük meg még kétszer. A fehér részhez is forraljuk fel a hozzávalókat és öntsük a formába, a maradékokat pedig vízzel átöblített tetszőleges szilikonos formákba (én erre az alkalomra csillagokat választottam). Amint teljesen megszilárdult, a forma oldala és a zselé közé illesszünk óvatosan pár fogpiszkálót és fordítsuk rá egy tálcára. A csillagokat is szedjük ki a tartóból.
Tipp: Én most teljesen átlátszó zselét szerettem volna készíteni, de forralhatunk a folyadékba bármilyen fűszert teatojásban (mondjuk Eden Premium sómentes ételízesítőt).
Az egész adag átlagos tápértéke (a csillagokkal együtt):
675 kcal, 50,3 g zsír, 72,7 g szénhidrát, 18 g rost, 9,9 g fehérje
4. LENCSÉS BARNARIZS SALÁTA BUNDÁS VIRSLIVEL
Hozzávalók:
A salátához (4 adag):
- 50 g lencse (szárazon mérve)
- 50 g Eden Premium barna rizs
- 4 darab aszalt paradicsom (34 g), (üveges)
- 1 evőkanál tökmagolaj (8 g)
- Himalája só ízlés szerint
A virslikhez (5 darab):
- 1 darab répa (tisztítva 126 g)
- 2 gerezd fokhagyma (tisztítva 5 g)
- pár levél petrezselyem zöld
- 5 g Eden Premium Himalája só
- 100 g Bake-Free füstös BBQ fasírtalap köleses
- 20 g Eden Premium arany lenmagliszt
- 115 g langyos víz
- kókuszolaj a sütéshez
Elkészítés:
Saláta:
Főzzük meg az előző éjszaka beáztatott lencsét tetszőleges fűszerekkel (én most csak sóval). Főzzük meg az alaposan (forró vízzel) átöblített barnarizst is lassú tűzön, fedő alatt 30-45 perc alatt dupla mennyiségű sós vízben. A paradicsomokat vágjuk apróra és keverjük össze az összes hozzávalóval.
Virsli:
A répát és a petrezselyem levelet késes aprítóval dolgozzuk nagyon apróra, de ne legyen pépes. Keverjük össze az összes hozzávalóval (a kókuszolaj és az arany lenmagliszt kivételével) és hagyjuk állni 10 percet. Formázzunk belőle 5 darab egyforma virsliutánzatot és mindegyiket hempergessük meg az arany lenmaglisztben. Bő, forró olajban süssük ki (körülbelül 3-5 perc alatt).
1 adag saláta átlagos tápértéke:
490 kcal, 24,2 g zsír, 43,3 g szénhidrát, 14,4 g rost, 17,8 g fehérje
1 darab virsli átlagos tápértéke:
13,8 g szénhidrát, 4,3 g rost, 4 g fehérje
5. MALAC SÜTI
Hozzávalók 7 darabhoz:
- 125 g Bake-Free linzer lisztkeverék
- 45 g négyszeres édesítő
- 30 g Eden Premium mandulaliszt
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 20 g kókuszolaj
- 1 tasak bourbon vanília aroma
- 90 g víz
- 14 db egész feketebors
Elkészítés:
Keverjük össze a hozzávalókat és hagyjuk állni 10 percig. Száraz felületen nyújtsuk 0,8 cm vastagságúra és szaggassuk ki (én 8 cm átmérőjű formát használtam). A maradék tésztából formázzuk meg a malackák orrait és füleit. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsin, előmelegített 180 fokos sütőben süssük készre 10-13 perc alatt alsó-felső sütéssel.
1 darabátlagos tápértéke:
114 kcal, 5,6 g zsír, 18,6 g szénhidrát amelyből poliolok 6,4 g, 2 g rost, 2,5 g fehérje
1 darabátlagos felszívódó szénhidrát tartalma: 12,2 g
6. LÓHERE SÜTI TÖKMAGLISZTTEL
Hozzávalók 5 darabhoz:
- 125 g Bake-Free linzer lisztkeverék
- 30 g Eden Premium tökmagliszt
- 20 g kókuszolaj
- 4 g Himalája só
- 100 g víz
- 20 darab tökmag (4 g)
Elkészítés:
Keverjük össze a hozzávalókat és hagyjuk állni 10 percig. Száraz felületen nyújtsuk 0,8 cm vastagságúra és szaggassuk ki szív alakúra az összes tésztát. 4 darab szívecskének illesszük össze a csücskeit nedves kézzel, tegyünk rájuk 1-1 tökmagot és szilikonos sütőpapírral bélelt tepsin, előmelegített 180 fokos sütőben süssük készre 10-13 perc alatt alsó-felső sütéssel.
1 darab átlagos tápértéke:
155 kcal, 5,9 g zsír, 16,8 g szénhidrát, 3 g rost, 6,6 g fehérje
7. TÉSZTASALÁTA
Hozzávalók 2 adaghoz:
- fél csomag Eden Premium kölestészta orsó
- fél darab piros színű paprika (84 g)
- fél darab zöld színű paprika (50 g)
- fél fej lilahagyma (tisztítva 74 g)
- 55 g olíva bogyó
- 2 evőkanál tökmagolaj (8 g)
- Himalája só ízlés szerint
- pár szem száraz serpenyőben pirított tökmag (8 g)
Elkészítés:
Főzzük meg a tésztát, majd hideg folyóvízzel alaposan öblítsük át. A zöldségeket szeleteljük fel tetszés szerint és keverjük össze a tésztával. Szórjuk meg tökmaggal és csorgassuk meg tökmagolajjal.
1 adag tésztasaláta átlagos tápértéke:
336 kcal, 13,5 g zsír, 44,9 g szénhidrát, 7 g rost, 7 g fehérje
8. LENCSEFASÍRT FALATKÁK
Hozzávalók 18 darabhoz:
A fasírtokhoz:
- 50 g lencse (szárazon mérve)
- 150 g Bake-Free alap fasírtkeverék köleses
- 10 g Himalája só
- majoranna ízlés szerint
- őrölt bors ízlés szerint
- 150 g langyos víz
- kókuszolaj a sütéshez
A tálaláshoz:
- koktélparadicsom
- növényi sajt
- olíva bogyó
Elkészítés:
Főzzük meg az előző éjszakára beáztatott lencsét. Amikor kihűlt, keverjük össze a fasírt többi hozzávalójával és hagyjuk állni 10 percig. Nedves kézzel formázzunk belőle golyókat és forró kókuszolajban süssük ki (6-7-es fokozaton). Tálaláshoz fogpiszkálóra szurkáljuk fel a paradicsomokkal, a sajttal és az olíva bogyókkal.
1 darab fasírt átlagos tápértéke:
6,5 g szénhidrát, 1,8 g rost, 1,8 g fehérje
A tápértékek az adott alapanyagból, a receptben leírt mennyiségű hozzávalókból lettek kiszámolva.
Mivel minden alapanyagnak eltérő lehet a pontos tápértéke, ezért az általunk közzétett adatok tájékoztató jellegűek.
Boldog új évet kívánok!