A Húsvét közeledtével és a Bake-Free Kelt tészta lisztkeverék megjelenésével egyszerűen nem tehettem meg, hogy nem készítek egy mentes, vegán húsvéti lakomát. Égtem a vágytól, hogy újra megsüthessem a kelt tésztás kalácsomat, ami az új kedvencem mostanában. De sikerült kreatívkodnom is az asztalon a vegánok nagy örömére, ugyanis sikerült a főtt tojást veganizálnom (igen, jól olvasod), illetve felfedeznem, hogy mennyire mennyei a tormás avokádókrém. Azt hiszem ezen a bőségesen megpakolt asztalon mindenki meg fogja találni a kedvencét!
KALÁCS:
Hozzávalók:
- 200 g Bake-Free Kelt tészta lisztkeverék
- 2,5 g vaníliás cukor
- 7 g gluténmentes instant élesztő por
- 2,5 g fekete só
- 50 g porrá őrölt eritrit
- 200 g langyos víz
- 4 g baracklekvár+4 g víz
Elkészítés:
Keverjük össze a hozzávalókat. Dolgozzuk össze majd letakarva meleg helyen (én 50 fokos sütőben tettem) kelesszük egy óráig. Formázzunk belőle száraz felületen kalácsot (én hármas fonással készítettem) és kenjük le baracklekvár-víz keverékével. Pihentessük további 10 percig, amíg a sütő bemelegszik 210 fokra. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsin süssük alsó-felső sütéssel 20 percig, majd további 20 percig 180 fokon szintén alsó-felső sütéssel. Ez csak egyféle sütési mód. Ha lágyabb kérget szeretnénk, akkor csak 10 percig süssük 210 fokon majd 30 percig 180 fokon. Ízlés kérdése, én jobban szeretem, ha picit ropog. A lényeg, hogy a sütési idő mindig 40 perc legyen és 210 fokkal kezdődjön minimum 10 percig.
TOJÁS
Hozzávalók:
- 1 avokádó héja
- 100 g blansírozott mandula
- 300 g víz
- 2,5 g Eden Premium agar-agar
- csipetnyi Himalája só
- pár csepp citromlé
Elkészítés:
Kanalazzuk ki az avokádó belsejét és tegyük félre. A mandulát öntsük fel a vízzel és turmixoljuk krémesre. Szűrjük le és a levet (nekem 195 g lett) keverjük össze sóval, citromlével és az agar-agarral. Folyamatos kevergetés mellett forraljuk fel és öntsük az avokádóhéjba. Tegyük hűtőbe pár órára.
Tojás sárgája:
2 evőkanál tormakrémet keverjünk össze fél mokkáskanál Eden Premium fekete sóval és egy csipet Eden Premium kurkumával. Halmozzuk a tojások tetejére. Eredetileg úgy terveztem, hogy a sárgájában nem lesz torma, de annyira igyekeztem, hogy véletlen így alakult. Nélküle is elkészíthető, de így is nagyon finom volt (nálam a véletlenek mindig szerencsések, szerencsére).
TORMÁS AVOKÁDÓKRÉM:
Hozzávalók:
- 1 db avokádó
- 1 gerezd fokhagyma
- pár csepp citromlé
- csipet Himalája só
- csipet őrölt fekete bors
- reszelt torma ízlés szerint
Elkészítés:
Keverjük össze a hozzávalókat!
Mindezt fogyasszuk friss retekkel, újhagymával, paradicsommal!
Jó étvágyat!