Amikor először megláttam örökre beégett a retinámba. Pimasz volt, fiatal és kívánatos. Úgy alakult, hogy nem volt időnk, elszakadtunk egymástól, nem tudta elmondani még a nevét sem. Többször is visszamentem oda, kerestem, de soha többet nem láttam. Kerestem máshol is, de nem jártam szerencsével. Míg nem egy nap, nem is akartam hinni a szememnek, újra megpillantottam. Ugyanolyan kívánatos volt, mint legutóbb, hacsak nem jobban. Ott és akkor nem hagytam, bármi/bárki közénk álljon, hozzárohantam és magamévá tettem abban a szent pillanatban. Nem ellenkezett. Ekkor kezdődött kábulatba ejtő édeskömény függőségem.
Nos, hogy jöjjön a lényeg is: brutál egyszerű, brutál finom és bombabiztos siker. Nagyon finom, nagyon krémes, nagyon gombás, nagyon köményes. Az erdei gombás pennénk eképpen párosítva csakis még jobb lehet. 100 % növényi alapú étel (plant based food) gluténmentesen, én azt hiszem kimaxoltam ezt a fogást. Te feldobnád még valamivel?
U.i.: Nyugi, nem lesz kókusz íze a joghurttól és az édeskömény nosztalgikus bocskorszíj illata sem fog érződni.
Hozzávalók:
- 1 csomag Eden Premium kölestészta penne erdei gomba (200 g)
- fél darab édeskömény (236 g)
- 4 darab csiperkegomba (178 g)
- 400 g cukormentes kókuszjoghurt (Natur Aktiv)
- Himaláj só, őrölt színesbors, tárkony ízlés szerint
- 20 g szezámmag
- 4 gerezd fokhagyma (tisztítva 11 g)
- 2 szál újhagyma (108 g)
- 1 darab kápia paprika (mag nélkül 66 g)
- 1 evőkanál frissen facsart citromlé
- 2 evőkanál kókuszolaj (16 g)
- a díszítéshez metélőhagyma
Elkészítés:
Száraz serpenyőben pirítsuk meg óvatosan (nehogy túlbarnuljon) a szezámmagot. Kókuszolajon pirítsuk meg az apróra vágott újhagymát és a préselt fokhagymát, a felcsíkozott kápia paprikát, az apróra vágott édesköményt majd keverjük hozzá a felszeletelt gombákat, csak ezután sózzuk fűszerezzük. Pároljuk össze őket, majd keverjük hozzá a kókuszjoghurtot, a tárkonyt és a citromlevet is. Melegítsük őket össze (nem kell tovább főzni, csak összeforralni). Főzzük meg a tésztát, majd öblítsük át alaposan hideg folyóvíz alatt. Keverjük a szószhoz és szórjuk meg szezámmaggal, díszítsük friss fűszernövényekkel.