Egy jó kis szilvásat? Persze nem pálinkát, azt majd este, hisz hat előtt nem illendő (vagy de?), hanem pitét. Gyorsan lecsúszna ez is igaz? Teletöltöttem fahéjjal és tömény mennyiségű, mézédes szilvával. A kelt tészta lisztkeverék ismét remekelt, most éppen pite kategóriában. Elárulok egy kis backstage titkot. Aznap, amikor ez a pite készült, sütöttem más sütiket is és ezt dicsérték a legjobban, egyöntetűen ő lett az aktuális győztes, még egyszerűsége ellenére is. Szóval szerintem ne habozzatok, próbáljátok ki Ti is.
Mint mindig, most is felhívom a figyelmeteket, hogy ez a tészta nem olyan rugalmas, mint a hagyományos búzalisztes. Kicsit nehezebb vele dolgozni, de meghálálja a türelmet.
HOZZÁVALÓK:
Tésztához:
- 300 g Bake-Free kelt tészta lisztkeverék +10 g a lisztezéshez
- fél csomag sütőpor (6 g)
- 55 g Eden Premium eritrit
- csipet Eden Premium fekete só
- 150 g növényi margarin (Liga)
- 1 darab kezeletlen citrom reszelt héja
- 100 g cukormentes mandula ital (Joya)
- 1 teáskanál vanília aroma
Töltelékhez:
- 800 g szilva (mag nélkül mérve)
- 250 g Eden Premium eritrit
- 90 g Bake-Free kelt tészta lisztkeverék
- fahéj, mézeskalács fűszerkeverék
- 200 g víz
ELKÉSZÍTÉS:
A tésztához keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd kézzel dolgozzuk bele a szobahőmérsékletű (!) margarint. Öntsük hozzá a folyékonyakat és keverjük össze. Pihentessük pár percig. Az apróra vágott szilvát tegyük fel főni az eritrittel és a fűszerekkel. Gyorsan levet fog engedni. Főzzük sűrűre, majd adjuk hozzá a vízzel csomómentesre kevert lisztet is. Ezzel is főzzük sűrűre. Nyújtsuk ki a tésztát enyhén lisztezett felületen és a sütőformánk méretéhez (én 24x24 sm-es vékony falút használtam) 2 darab négyzetet. Tegyük az egyiket a szilikonos sütőpapírral bélelt formába, szurkáljuk meg és süssük elő 5 percig előmelegített 180 fokos sütőben. Kenjük rá a tölteléket, tegyük rá a másik tésztát, szurkáljuk meg és tegyük vissza a sütőbe 30-35 percre. Amint kihűlt vágjuk 9 darab egyforma szeletre (vagy ízlés szerint még többre, elég kiadós adagok). A tetejét díszíthetjük porrá őrölt eritrittel.