Zserbó
Hozzávalók:
Tészta:
- 290 g Bake-Free linzer lisztkeverék
- 85 g négyszeres édesítő
- 35 g kókuszolaj
- 220 g víz
- 2 evőkanál vanília aroma
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
Töltelék:
- 2 adag sárgabarack lekvár
- 250 g dió
- 135 g Eden Premium eritrit
Máz:
- 60 g mindenmentes étcsokoládé
- 1 evőkanál kókuszolaj (8 g)
Elkészítés:
Töltelék:
Keverjük össze a diót az eritrittel és aprítsuk durvára.
Tészta:
Keverjük össze a hozzávalókat és pihentessük, amíg elkészítjük a töltelékeket, majd osszuk 4 egyforma részre. A formát (24x24 cm) béleljük ki szilikonos sütőpapírral. Nyújtsuk méretre a tésztát száraz felületen, majd rétegezzük a következő sorrendben: tészta, lekvár, dió. A legfelső réteg tésztát kenjük meg vékonyan még a maradék lekvárral. Amikor elkészült szurkáljuk meg villával és előmelegített 180 fokos sütőben, alsó-felső sütéssel süssük készre 50 perc alatt. Amikor kihűlt vágjuk 21 darab egyforma szeletre.
Máz:
Vízgőz felett olvasszuk fel a csokoládé-olaj keveréket és egyenletesen oszlassuk el a kihűlt sütemény tetején.
Tippek, trükkök:
- Ha nem vagy igazán jártas a tésztanyújtásban elkészítheted úgy is, hogy egy szilikonos sütőpapírra rárajzolod a tepsi formáját és a másik oldalán nyújtod pontosan akkorára a tésztát, majd a tésztával lefele belerakod sütőpapírostól a formába és finoman lefejted róla a papírt.
- Ha nincs időd ennyit bíbelődni ezzel a sütivel, elkészítheted 3 lappal is.
1 szelet zserbó átlagos tápértéke:
180 kcal, 10 g zsír, 32,7 g szénhidrát amelyből poliolok 15,6 g, 3,3 g rost, 4 g fehérje
1 szelet zserbó átlagos felszívódó szénhidráttartalma: 17,1 g
A tápértékek az adott alapanyagból, a receptben leírt mennyiségű hozzávalókból lettek kiszámolva. Mivel minden alapanyagnak eltérő lehet a pontos tápértéke, ezért az általunk közzétett adatok tájékoztató jellegűek.
Kakaós kalács
HOZZÁVALÓK:
A tésztához:
- 200 g Bake-Free kelt tészta lisztkeverék
- 2,5 g vaníliás cukor
- 7 g instant élesztő por
- 2,5 g Eden Premium fekete só
- 50 g Eden Premium porrá őrölt eritrit
- 80 g langyos víz
A töltelékhez:
- 20 g kakaópor
- 7 g vanília aroma
- 17 g Eden Premium porrá őrölt eritrit
- 30 g víz
A kenéshez:
- 2 g baracklekvár
- 2 g víz
- 2 g vízbaracklekvár
- 2 g víz
ELKÉSZÍTÉS:
Keverjük össze a tészta hozzávalóit és 50 fokos sütőben letakarva kelesszük 60 percig, majd osszuk 2 egyforma részre és nyújtsunk belőlük téglalapot (nekem 34x20 cm-esek lettek). Keverjük össze a töltelék hozzávalóit és kenjük meg mindkettőt vele. Tekejük fel a tésztákat és négyes fonással fonjuk össze a végeit pedig nagyjából kulcsoljuk alá. A baracklekvárt keverjük el a vízzel és kenjük meg a kalács tetejét. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsin előmelegített 210 fokos sütőben alsó-felső sütéssel süssük 10 percig, majd további 40 percig 180 fokon szintén alsó-felső sütéssel.
100 g kalács átlagos tápértéke:
178 kcal, 3,3 g zsír, 45,6 g szénhidrát, amelyből poliolok 14,6 g, 4,3 g rost, 4,6 g fehérje
100 g kalács átlagos felszívódó szénhidráttartalma: 31 g
A tápértékek az adott alapanyagból, a receptben leírt mennyiségű hozzávalókból lettek kiszámolva. Mivel minden alapanyagnak eltérő lehet a pontos tápértéke, ezért az általunk közzétett adatok tájékoztató jellegűek.
Bejgli:
Hozzávalók 2 darab körülbelül 20x6 cm-es bejglihez:
A tésztához:
- 300 g Bake-Free kelt tészta lisztkeverék
- 4 g Eden Premium fekete só
- 4 g kókuszvirág cukor
- 70 g Eden Premium porrá őrölt eritrit
- 10 g porélesztő
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 300 g langyos víz
A diós töltelékhez:
- 70 g darált dió
- 40 g Eden Premium eritrit
- 20 g víz
- 1 teáskanál vanília aroma
- fél kezeletlen citrom héja
A mákos töltelékhez:
- 70 g darált mák
- 40 g Eden Premium eritrit
- 30 g víz
- 20 g mazsola (elhagyható)
- 0,5 teáskanál vanília aroma
- 0,5 teáskanál rum aroma
A kenéshez:
- 4 g baracklekvár
Elkészítés:
Keverjük össze a tészta hozzávalóit és meleg helyen kelesszük egy óráig. Osszuk 2 egyforma részre és nyújtsuk ki 26x28 cm-es téglalapokra. A töltelékek hozzávalóit csak egyszerűen keverjük össze, kenjük rá a tésztára, tekerjük fel és nyomogassuk össze a végeiket és szurkáljuk meg villával. Kenjük le baracklekvárral (vagy ízlés szerint a fent említettekkel), majd szilikonos sütőpapírral bélelt tepsin előmelegített 210 fokos sütőben alsó-felső sütéssel süssük 10 percig, majd további 30 percig 180 fokon szintén alsó-felső sütéssel. Várjuk meg míg kihűl és szeleteljük kedvünkre. Nekem 14 szelet lett egy darab bejgliből.
A recept alapján elkészített 1 szelet diós bejgli átlagos tápértéke:
70 kcal, 3,1 g zsír, 15,9 g szénhidrát amelyből poliolok 7,9 g, 1,4 g rost, 2 g fehérje
A recept alapján elkészített 1 szelet diós bejgli átlagos felszívódó szénhidráttartalma: 8 g
A recept alapján elkészített 1 szelet mákos bejgli (mazsolával) átlagos tápértéke:
41 kcal, 0,2 g zsír, 16,3 g szénhidrát amelyből poliolok 7,9 g, 0,8 g rost, 1 g fehérje
A recept alapján elkészített 1 szelet diós bejgli (mazsolával) átlagos felszívódó szénhidráttartalma: 8,4 g
A tápértékek az adott alapanyagból, a receptben leírt mennyiségű hozzávalókból lettek kiszámolva. Mivel minden alapanyagnak eltérő lehet a pontos tápértéke, ezért az általunk közzétett adatok tájékoztató jellegűek.
Tekerentyű:
Hozzávalók:
A tésztához:
- 300 g Bake-Free kelt tészta lisztkeverék
- 3 g vaníliás cukor
- 7 g porélesztő
- 3 g Eden Premium fekete só
- 75 g Eden Premium porrá őrölt eritrit
- 300 g langyos víz
A mákos töltelékhez:
- 140 g darált mák
- 80 g Eden Premium eritrit
- 60 g víz
- 0,5 teáskanál vanília aroma
- fél kezeletlen citrom héja
A diós töltelékhez:
- 140 g darált dió
- 80 g Eden Premium eritrit
- 40 g víz
- 1 teáskanál vanília aroma
- fél kezeletlen citrom héja
Egyéb hozzávalók:
- 2 g cukormentes lekvár
- 1 g kókuszolaj a forma kikenéséhez
Elkésztés:
Keverjük össze a tészta hozzávalóit és lefedve, meleg helyen kelesszük egy óráig. Ez alatt keverjük össze a töltelékeket is. Olajozzunk ki egy formát (én 28 cm-es piteformát használtam). A megkelt tésztát száraz felületen nyújtsuk ki 135x13 cm-es téglalappá. Akinek kisebb a munkafelülete, nyugodtan oszthatja 4 részre is. A töletelékeket váltakozva sorakoztassuk a tésztára és tekerjük fel, majd tegyük a formába feltekerve. Kenjük le vízzel higított lekvárral és előmelegített 210 fokos sütőben süssük 10 percig alsó-felső sütéssel, ezután vegyük le hőfokot 180 fokra és süssük tovább további 30 percig szintén alsó-felső sütéssel. Várjuk meg míg kihűl és szeleteljük 12 darab egyforma szeletre.
1 szelet átlagos tápértéke:
229 kcal, 11,8 g zsír, 41,3 g szénhidrát amelyből poliolok 19,5 g, 3,9 g rost, 7 g fehérje
1 szelet átlagos felszívódó szénhidráttartalma: 21,8 g
A tápértékek az adott alapanyagból, a receptben leírt mennyiségű hozzávalókból lettek kiszámolva. Mivel minden alapanyagnak eltérő lehet a pontos tápértéke, ezért az általunk közzétett adatok tájékoztató jellegűek.
Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok!