Szerintem én voltam a legnagyobb tojásevő a föld kerekén. Imádtam minden formáját, főleg a tojássalátát és a kaszinótojást. De, már biztosan tudjátok, a szervezetem nem tolerálja és amúgy is (egyéb okokból) már rég lemondtam volna róla, tolerálás ide, vagy oda. Készítettem már sok mentes változatot (például ezt itt) de ez most mindent visz. A kis tojásfehérjét utánzó darabkák és a lilahagyma nagyon feldobja.
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 400 g cukormentes mandulaital (Joya) a tojásfehérjéhez +210 g a krémhez
- 8 g Eden Premium agar-agar
- pár csepp citromlé
- Himalája só
- Eden Premium fekete só (ezt nem érdemes kihagyni, ettől lesz tojásos beütésű az íze)
- 70 g Eden Premium Hántolt köles
- 1 teáskanál Eden Premium kurkuma (a színe miatt)
- 200 g cukormentes mandulajoghurt (Aldi Natur Aktiv)
- 60 g nagyon sűrű, krémes kókusztej (Aldi Asia konzerves)
- 3 teáskanál cukormentes dijoni mustár (Aldi Lomee) (30 g)
- 1 kisebb fej lilahagyma (tisztítva 65 g)
Elkészítés:
A fehérjéhez keverjük össze a mandulaitalt (400 g) a Himalája sóval, pár csepp citromlével és az agar-agarral, majd folyamatosan kevergetve forraljuk fel egy pillanat erejéig. Öntsük egy vízzel átöblített formába (mindegy milyen) és hagyjuk kihűlni, megszilárdulni. A krémhez alaposan öblítsük át a kölest forró folyóvíz alatt, majd keverjük össze a mandulaitallal (210 g), a kurkumával, a fekete sóval és pár csepp citromlével. Lassú tűzön, résnyire nyitott fedő alatt főzzük készre körülbelül 15 perc alatt. Amit elkészült fedjük le további 10 percre, hogy magába szívja a maradék folyadékot. Turmixoljuk krémesre a háromnegyedét és keverjük bele a maradék egynegyedet. Keverjük hozzá az apró kockákra vágott lilahagymát és a fehérjét (ezt is vágjuk előtte apró kockákra), a mustárt, a kókusztejet és a mandulajoghurtot. Tegyük hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.